Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Dünyanın en büyük İşadamları Toplantısı Türkiyede yapılıyor PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2009

Image

İstanbul, önümüzdeki hafta dünyanın en büyük iş zirvelerinden birine ev sahipliği yapacak. 115 ülkeden 2 bin 139 ithalatçının katılacağı zirvede, 120 bin ikili görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Türkiye ticaretinin zayıf kaldığı Sahra altı Afrika ve Pasifik ülkeleri gibi bölgelere yönelik Dış Ticaret Köprüsü organizasyonları ile adını duyuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu TUSKON, daha önce kurduğu 7 dış ticaret köprüsünü bu yıl tek şemsiye altında topluyor. 1-7 Haziran tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “Dünya Ticaret Köprüsü” organizasyonunda 7 milyar dolarlık bir iş bağlantısının kurulması hedefleniyor.

100’DEN FAZLA ÜLKE İLE İŞBİRLİĞİ

100’ün üzerinde ülkede karşılıklı işbirliği anlaşması imzaladıklarını söyleyen Meral, “Dünya Ticaret Merkezi’nin (DTM) 9,10,11. hollerinde gerçekleştireceğiz. 9 ve 10. holde firmalarımız küçük standlar açarak ürünlerini teşhir edecekler ve ikili iş görüşmeleri yapacaklar. 11. holde de eski markalarımız adı altında dış ticaret köprüsü proglamları yapılacak. Kayıtlar 2 bini aştı” dedi. 52 ülkeden ticaret bakanlarının kaydını yaptıklarına işaret eden Meral, şöyle devam etti:

DIŞİŞLERİ’NİN DESTEĞİ İNANILMAZ

“7 kıtadan çok orijinal ülkelerin ticaret bakanları İstanbul’a geliyor. 1 Haziran İstanbul ticaret bakanları zirvesini organize ediyoruz. Bakanımız Zafer Çağlayan Başkanlığı’nda Çırağan Sarayı’nda 1 gün boyunca global ticaretin geleceği ve fırsatlar konusunu tartışacaklar. 2 bin 500 civarında kişi katılacak. Türkiye’den de seçkin bir katılımcı olacak. İhtilalci başkanlar gelmek istiyor. Dışişlerimiz inanılmaz destek verdi. Karşı tarafa gidecek mektuplara falan... Dışişleri bugün tüccar mantığında iş dünyasına destek olmaya başladı. Dün bunlar yoktu. Bunlar hep proaktif hükümet politikalar sayesinde oldu.”

1 milyar dolarlık ithalatçı da geliyor

Tanzanya’nın, Türkiye’ye gidecek, ticaret yapacak işadamlarının yarı masraflarını ödediğine işaret eden Rızanur Meral, “Şili’den tam 1 milyar dolarlık ithalat yapan adam geliyor. Liste göndermiş, almadığı mal yok. Turizm ve müteahhitlik sektörünün işlerini de etkilemeye başladı. Programa gelen insanlar hazır gelmişken tatilimizi de burada yapalım diyorlar, Antalya’dan yer ayarlıyorlar” dedi.

OPTİMUM NOKTADAYIZ

Türkiye’nin tam optimum noktada olduğunu ifade eden Meral, şunları söyledi: “Uzakdoğu’nun malları ucuz ama kalite olarak düşük. Avrupa ülkelerinin malları kaliteli ama fiyat yüksek. Türkiye optimum noktadan, fiyat sabit kalite yüksek noktaya gitmeye başladı.”

Günler öncesinden stantlar tükendi

Yarın başlayacak zirvede stant yerlerinin tamamı günler öncesinden kiralandı. Zirveye iki stantla katıldıklarını belirten Süvari Giyim Başkanı Ahmet Coşkun, yer almada geç kalan şirketlerin “İki standın parasını verelim, birini bize verin” gibi ilginç tekliflerle karşılaştıklarını bildirdi. TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi de olan Coşkun, kriz döneminde yurtdışı pazarlara açılmanın vazgeçilmez olduğunu, şirketlerin düzenlenen fuar ve işbirliği organizasyonlarını önemsemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Oteller bir yıl önceden kapatıldı

2 bin kişinin bir hafta İstanbul’da konaklayacağını belirten Meral, “Parayı da kendileri verecek. 12 bin konaklama yapılacak. Bütün oteller dolu şu anda. Hatta bir yıl önceden kapattık otelleri, WOW’u, Dedeman’ı ve Cevahir’i...” dedi.

JETLERLE GELECEKLER

Venezuela’nın en zengin işadamının kendi jetiyle geldiğini vurgulayan Meral, “DTM üç gün boyunca sadece öğle yemeklerini karşılıyor. Büyükşehir Belediyesi, Sütlüce’yi tahsis etti. Aslında DTM satın alma kapsamında gelen bu insanların uçak ve otel masraflarını karşılıyor ama biz bunu da istemedik. Biz istemedik. Adam zaten bu parayı ödemiyorsa gelmesin” diye konuştu.

http://www.bugun.com.tr/haber-detay/70618-7-milyar-dolarlik-is-baglantisi-haberi.aspx