Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Birleşen KOBİ'ye kurumlar vergisi üç yıl indirimli (01.06.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Haziran 2009

"Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" ile KOBİ birleşmesinden cep telefonuna, KDV'den konuta kadar bir dizi düzenlemeye gidiliyor

Hükümet, AB ile müzakerelerde bir faslı daha kapatmaya çalışıyor. Buna göre kurumların, tasarruf, özel tüketim (ÖTV) vergilerinin AB vergi oranlarına uyumlaştırılması, KDV oranları, gelir vergisi ve dolaylı vergilerin AB vergi oranlarına eşitlenmesi ile malların fiyatlarının AB fiyatlarına eşitlenmesinin amaçlandığı "Vergilendirme" faslının ikinci kriterinde son aşamaya gelindi. Hükümetin küresel krizin etkilerini de azaltıcı düzenlemeler getirdiği, "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" en geç Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tasarı ile KOBİ birleşmesinden, cep telefonuna, KDV'den, konuta kadar düzenleme getiriliyor.

İŞBİRLİĞİNE TEŞVİK

Tasarıyla KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik ediliyor. Birleşme sonrasında, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak. Tasarıyla, tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin KDV uygulaması yönünden altyapısı oluşturuluyor. Böylece ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara tesliminde, bu işleme ilişkin KDV, lisanslı depo işleticilerince ödenecek. Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında verilen hizmetlerin yanı sıra, ihracat-ithalat ve transit rejim kapsamında işlem gören mallara, liman ve hava meydanı işleticileri tarafından verilen hizmetler, KDV'den istisna tutulacak.

e-BİLDİRİMLERİMLERİN CEZASI...


Elektronik ortamda verilme zorunluluğu getirilen bildirim veya formlara ilişkin olarak, süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların belirlenen sürelerin 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Bu süreyi izleyen 15 gün içinde verilmesi halinde yarı oranında uygulanacak. Ayrıca, AR-GE indirim destek ve teşviklerinden yararlanan vakıfların, "kanunla kurulan vakıflar" şeklinde sınırlı olan tanımı da "teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından AR-GE projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar" şeklinde değiştirilecek.

Konutlarda KDV oranı % 1 oluyor


Konut yapı kooperatiflerinin 150 metrekarenin altındaki konut teslimlerinde yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde ise yüzde 18 KDV alınacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bina inşaat ruhsatı almış konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yaptıkları konut teslimleri, KDV'den müstesna olacak.

En ucuz cep telefonuna 40 lira vergi


Cep telefonlarının ithalinde gösterilen tutar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin, 40 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine cep telefonu için 40 lira vergi alınacak. Öğrenci yurtlarına, bedelsiz verdikleri hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere KDV istisnası tanınacak.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=01.06.2009&i=189762