Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım İndirimi İstisnasının Kar Dağıtımına Konu Edilmesi PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2009

a) Kar dağıtılmadığı durumda yatırım indirimi üzerinden tevkifat yapılmayacaktır. Ancak bu durumun istisnası GVK’ nun 61. maddesi hükmüne göre yapılacak olan %19,8’ lik tevkifattır. GVK’ nun 61. maddesi hükmüne göre 4842 sayılı kanun öncesi hükümlere göre yatırım indirimlerinden faydalandıkları dönemde, yatırım indiriminden faydalanılan kazanç üzerinden %19,8 oranında tevkifat yapılacaktır. Anılan düzenleme uyarınca, 24.04.2003 tarihinden önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında yatırım indirimi istisnasından yararlanan kazançlar ile aynı tarihten önce gerçekleşen yatırımlar üzerinden hesaplanan ve kazancın yetersiz olması nedeniyle sonraki dönemlere devreden yatırım indiriminden yararlanan kazançlar üzerinden dağıtılsın dağıtılmasın %19,8 oranında tevkifat yapılacaktır.

b) Kar dağıtıldığı durumda;

1- GVK’
nun 61. maddesi kapsamında yararlanılan ve üzerinden tevkifat yapılan yatırım indiriminin dağıtımına konu edilmesi halinde tevkifat yapılmayacaktır. Zira yukarıda açıklandığı üzere bu kazançlar üzerinden daha önce tevkifat yapılmıştır.

2- Dağıtılan karın içerisinde 31.12.2002 tarihinden önceki dönemlerde yararlanılan ve üzerinden tevkifat yapılan yatırım indirimi olması durumunda bu yatırım indirimi kısmından tevkifat yapılmayacaktır.

GVK’
nun 119. maddesi hükmü uyarınca, 94. madde gereğince yapılan gelir vergisi tevkifatının, vergi kesenler tarafından tevkifatın yapıldığı ayı takip eden ayın 20. günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine beyan edilip 26. günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.