Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvikler "seçmeli" oluyor, "büyüklere" büyük destek geliyor (04.06.09) PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2009

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı yeni teşvik ve istihdam paketine ilişkin son detaylar dün gece geç saatlerde karara bağlandı.

Başbakanlığa yakın bir kaynak, yeni teşviklerde önemli bir kriterin cari açık olduğunu belirtti. Yeni model şirketlere ’teşvik paketini seçme hakkı’ verecek. İsteyen mevcut teşvik uygulamalarından yararlanmaya devam ederken, isteyen şirketler yeni paketinden yararlanacak. Yeni teşvik sisteminde büyük yatırımlar yüzde 45’e varan oranlarda yatırım katkı oranıyla desteklenecek. İthalatın yüksek, ihracatın düşük olduğu, ileri teknoloji yatırımlar gereken 11 ana sektör, alt sektörlerle birlikte yaklaşık 15 sektör büyük yatırımlara verilecek desteklerden Türkiye genelinde yararlanacak.

Yatırıma göre destek


Büyük yatırımlar başlığı altında desteklenecek sektörlerde, her sektör için destek verilecek yatırım büyüklükleri de değişecek. Elektronik sektörünün de aralarında bulunduğu bazı sektörlerde proje büyüklüğü 50 milyon TL’nin üzeri kabul edilirken, bazılarında bu rakam 150 milyon TL, 250 milyon TL, 500 milyon TL ve 1 milyar TL olarak değişecek. 1 milyar TL’lik yatırımların destekleneceği sektörler arasında otomotiv ve LCD ekran yatırımları da olacak.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerin yer aldığı 4’üncü bölgede kurumlar vergisi oranları yüzde 2’ye, yatırım katkı oranları yüzde 25’e çıkacak. Teşvik Yasası’nın 2009 yılında istihdama sınırlı ölçüde yansıması beklenirken, 3 yıllık dönemde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

İstihdama özel destek

Yaklaşık 150-200 bin kişilik meslek edindirme, staj, okul ve hastane tamiratında çalışma, çevre düzenlemesi olmak üzere toplam 6 ana başlıkta istihdam etme imkanı getiriyor. İstihdam Paketi’nde, 6 başlıkta istihdam edileceklerin ücretlerinin hesaplarının aylık olarak mı, yoksa günlük bazda mı belirleneceği konusu son anda kesinleşecek. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanan işsizleri istihdam edecek şirketlere, işveren priminin 6 ay süresince devlet tarafından ödenmesi de öngörülüyor.

Paketlerin toplamı 60 milyarı bulacak

KÜRESEL kriz nedeniyle 2008 yılında 8 milyar 465 milyon TL, 2009 yılı için tahmini olarak toplam 30 milyar 446 milyon TL’lik destek paketi açıklayan hükümetin, yeni yatırım teşvik ve istihdam paketiyle birlikte bütçeye ek 2.5 milyar TL’lik bir yük getireceği öğrenildi. Krize karşı alınan mali önlemler ve maliyetlerinin 2010 yılına yansımasına yönelik hesaplar dikkate alındığında, bu zamana kadar krize karşı alınan önlemlerin faturasının 54 milyar 371 milyon TL olduğu, yeni teşvik paketlerinin 2009 ve 2010’a yansımalarıyla birlikte söz konusu rakamın 60 milyar TL civarında seyredeceği hesaplandı.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11791068.asp?gid=254