Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi indirimi süresi yılsonuna uzatılıyor PDF Yazdır e-Posta
08 Haziran 2009

Image

EKK'da, ÖTV ve KDV indirimlerinin ekonomiye etkisi tartışılacak. Ekonomide hareketlilik sağlayan ürünlerde uygulamanın üçer aylık dilimler halinde bu yılın sonuna kadar sürdürülmesi öngörülürken, konut alımlarındaki uygulama yeniden değerlendirilecek

Hükümetin ekonomik krize karşı iç talebi canlandırmak amacıyla otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde başlattığı ÖTV ve KDV indirimlerinde sürenin, üçer aylık dilimler halinde yılsonuna kadar uzatılması gündemde. Konut alımlarında indirilen KDV'nin ise yeniden değerlendirileceği kaydedildi. Konunun bugün Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacağı ve ekonomide hareketlilik sağlayan ürünlerde uygulamanın devam edeceği görüşünün hakim olduğu öğrenildi.

İÇ TALEP CANLANDIRMASI


Başbakan Erdoğan'ın 13 Mart 2009 tarihinde açıkladığı başta otomotiv, inşaat ve tekstil olmak üzere bazı sektörlerde iç talebin canlandırılması amacıyla, üç aylığına başlatılan ve 16 Haziran tarihinde sona erecek olan katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisinde (ÖTV) süre yeniden değerlendirilecek.

ÜÇ AYLIK UZATMA...

Bu kapsamda, dünyada olduğu gibi ülkemizde de krizden en fazla etkilenen otomotiv sektöründe indirimle sağlanan canlılığın sürdürülmesi için araçlardan alınan ÖTV'nin süresi yeniden 3 aylığına uzatılacak.

OTOGAZA BASTI

Geçen 3 aylık dönemde ÖTV indirimi, özellikle binek otomobil pazarını canlandırmıştı. Satışlar mart ve nisan ayında beklentilerin üzerinde artmıştı. 1600 cc ve altı motor hacmine sahip otomobillerde ÖTV'nin yüzde 19 inmesi, özellikle bu sınıftaki otomobillerin fiyatlarını aşağı çekmişti. Bu arada, ÖTV indirimiyle yetinmeyen markalar da olmuştu. Bazı markalar, ÖTV fırsatının yanı sıra, ekstra indirim yaparak, mayısa özel kampanyalarla, cazip kredi koşullarıyla tüketicilere otomobil sahibi olma fırsatı sunmuşlardı.

HARÇ BİTTİ YAPI PAYDOS

EKK'da konut sektörünün içinde bulunduğu durgunluğu aşmak ve yeni konutların satışından alınan yüzde 18 oranındaki KDV'nin yüzde 8'e indirilmesinin de sektöre etkisi masaya yatırılacak. Ancak sektöre yönelik gerçekleştirilen indirimin, ekonomide hareketlilik sağlamadığı yönünde görüşlerin olduğu öğrenilirken, ekonomi kurmaylarının sürenin bir kez daha 3 aylığına uzatılması görüşünde olduğu dile getiriliyor.

KOBİ'lere tarifeli elektrik

Bu arada, uzunca süredir gündemde olan Mart ayında da yürürlüğe konulması beklenen ancak halen uygulamaya alınmayan KOBİ'lerin istediği sanayide uygulanan indirimli gece tarifesinin hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerini de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması konusunda da bir çalışma yapılıyor. Bu çerçevede, bu yıla mahsus olmak üzere uygulanan indirimli gece tarifesinin, hafta sonu ve diğer tatil günlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda Bakanlar Kurulu kararı taslağı çalışmaları devam ediyor. Öte yandan benzer şekilde beyaz eşya ve elektronik eşyada da ÖTV indirim süresi 3 ay daha uzatılacak.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=08.06.2009&i=191128