Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tahsilat sıkıntısı yarı yarıya azaldı bankalar kredi musluğunu açacak (09.06.09) PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2009

Akbank Yönetim Kurulu ve Murahhas Üyesi Çulhacı, Merkez Bankası'nın faizleri tek haneye indirmesinin ardından düşüş hızının kredi faizlerine aynı oranda yansımasının zaman alacağını söyledi.

Ocak-mart döneminde haftada 250 milyon liralık banka kredisi vadesinde geri ödenmediği için takibe düştü. Son iki ayda takibe düşen krediler yarıya düşerken Akbank Murahhas Üyesi Hayri Çulhacı, bankaların daha fazla kredi kullandırabileceğini söyledi.

Dünya ekonomilerini sarsan küresel kriz devam ederken Türkiye'den iyi haberler gelmeye devam ediyor. Finansal dalganın etkisiyle geçen yıl takibe düşen kredilerdeki artış son dönemde yavaşladı. Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Üye Hayri Çulhacı'nın verdiği bilgiye göre, krizin etkilerinin şiddetli hissedildiği Ocak-Mart 2009 döneminde ve Nisan'ın ilk haftasında kredilerde sektörün tümünde ortalamada haftada 250 milyon TL'lik takibe dönüş meydana geldi. "Son bir buçuk ayda ise tersi bir durum yaşanıyor. Haftalık bazda ortalama takibe düşen krediler yaklaşık yarı yarıya azaldı." diyen Çulhacı'ya göre bu durum, bankacılık sektörünü rahatlatacak bir gelişme. Bankaların takibe düşen krediler için karşılık ayırdığına dikkat çeken Çulhacı, takibe dönüşün azalmasıyla birlikte hem daha az karşılık ayrılacağını hem de buradan gelecek paranın direkt kâr olarak bankaların hanesine yazılacağını kaydetti. Bu gelişmenin sektörü finansman açısından rahatlatacağını aktaran Çulhacı, düzenli tahsilat yapılacağı için de bankaların daha fazla miktarda kredi kullandırabileceğini dile getirdi.

Küresel krizin etkisiyle zor günler yaşayan piyasalara Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Üye Çulhacı müjde verdi. Takibe düşen kredilerin azalmasında piyasaların olumlu seyrinin etkili olduğunu ifade eden Çulhacı, "Yurtdışındaki piyasaların iyi seyri Türkiye'yi de olumlu etkiliyor. Ekonomideki beklentiler de giderek iyileşiyor. Dolar, faiz ve borsa cephesinden gelen sinyaller de olumlu. Stokların eritilmesiyle ortaya çıkan likidite ile birlikte bankalara olan kredi borcu da artık daha rahat ödenebiliyor." diye konuştu. Merkez Bankası'nın politika faizlerini tek haneye indirmesinin ardından düşüş hızının kredi faizlerine aynı oranda yansımasının zaman alacağını belirten Çulhacı, banka faizlerinin Merkez'in faiz indirimlerini gecikmeli olarak takip ettiğini söyledi. Bankaların kredi faiz oranlarını belirlerken kredi ve faiz risklerini göz önüne aldığına dikkat çeken Çulhacı, "Merkez Bankası faizleri ise gecelik faizler. Oysa konut kredilerinin vadesi 5-10 yıl, tüketici kredilerinin vadesi 1-2 yıl. Dolayısıyla faizlerdeki düşüşün ne kadar istikrarlı ve uzun süreli olacağının değerlendirilip kredilerin bu öngörüye göre fiyatlanması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

FAİZDE BUNDAN SONRA KESKİN DÜŞÜŞ OLMAZ


Akbank Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Çulhacı, gösterge faizlerinde son aylarda gözlendiği gibi önümüzdeki dönemde de keskin bir düşüş beklemiyor. Bunun sebebini ise kamu borçlanma gereğindeki artışa bağlıyor. Geçen yıl iç borç çevirme oranının yüzde 77 düzeyinde olduğuna dikkat çeken Çulhacı, "Ocak-Nisan 2009 döneminde bu oran yüzde 100'ün üzerinde. İç borç çevirme oranlarındaki artış da özel sektöre gidebilecek kaynağı olumsuz etkiler ve borçlanma ihtiyacının yüksek seyri faizlerin aşağı yönlü eğiliminde bir direnç oluşturabilir." şeklinde konuştu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=856832&title=tahsilat-sikintisi-yari-yariya-azaldi-bankalar-kredi-muslugunu-acacak