Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi indiriminde yeni dönem 'istihdam koşullu' olacak (09.06.09) PDF Yazdır e-Posta
09 Haziran 2009

    Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimleri 15 Haziran'da sona erecekken indirimler için bu tarihten sonra 'üretim ve istihdam' şartına bakılacak.

    Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında dün toplanan EKK'da değerlendirilen indirimlerde, bürokrasinin biraz daha çalışması kararı alındı. İndirimli sektörlerin özellikle 'istihdam' odaklı olacağı belirtiliyor. Merakla beklenen otomotiv sektöründe ise ana sektöre destek devam edecek ancak desteğin şekli değişebilecek. Bu destekte özellikle yabancı yatırımcıların olumsuz etkilenmemesine dikkat edilecek. Bu nedenle otomotivde ana sanayiden çok yan sanayiye bir vergi indirimi olabileceği, ana otomotiv sanayine ise verilen desteğin ya oranının farklılaştırılması ya da destek şeklinin değiştirilerek uygulanabileceği üzerinde duruluyor. Bu durumda hurda teşviğinin gündeme gelebileceği belirtildi. Bürokratlar perşembe ya da cuma gününe kadar çalışmaları sürdürecek.

    Hükümet vergi indirimlerinin piyasada yarattığı canlılıktan memnun. Yapılan değerlendirmelerde başta otomotiv olmak üzere mobilya ve beyaz eşya sektörüne getirilen vergi indirimlerinin piyasada canlılık yarattığı değerlendirmesi yapılıyor. Bu indirimlerin piyasaya 'güven' getirdiği, bunun için de yürürlükte olan indirimlerin devam etmesi gerektiği üzerinde duruluyor. Ancak yeni yapılacak indirimlerde üretimin yapısının önemine dikkat edilecek. İndirim yapılan ya da yapılacak sektörlerde istihdam yaratılıp yaratılmadığı en önemli kriter olacak. İndirime devam edip etmeme kararında aynı zamanda yabancı yatırımların yaptığı üretimin de önemine dikkat edilecek.
    
    Başka sektörlerde ne yapılabilir
    Bu nedenle indirim yapılan sektörlerde teşviklerin aynı şekilde ya da başka bir şekilde devam ettirilmesi gerektiği üzerinde durulduğu belirtilirken, "Başka sektörlerde ne yapılabilir?" sorusunun yanıtının arandığı belirtildi. En çok merak edilen otomotiv sektöründe indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda ise yetkililer, bu konuda alternatif çalışmaların yapıldığını söylemekle yetindiler. Yabancı yatırımcıların da olumsuz etkilenmemesi için burada otomotiv yan sanayini destekleyecek bir modelin devreye girebileceği ana otomotiv sanayi için ise farklı bir desteğin ön plana gelebileceği belirtildi.
    
    Hurda desteği gündemde
    Yetkililer otomotivde aslında yapılan indirimin etkili olduğunu belirtirken, aynı sektörde aynı tarz indirimin çok etkili olmayabileceğini düşündüklerini belirttiler. Bu nedenle otomotiv sektörünün de devreye girmesini istediği hurda teşviğinin gündeme gelebileceği belirtildi. Bu durumda 16 yaşın üstündeki taşıtlar için 2 bin 500 TL'lik bir hurda teşviği gündeme gelebilecek. Yani 16 yaşın üstündeki aracını hurdaya çıkarıp yeni araba alan kişinin ödeyeceği ÖTV'den 2.500 TL düşülecek. Hurda teşviği için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu yasal düzenlemenin de ÖTV teşviği olduğu için vergi düzenlemesi olarak yasalaşması şartı bulunuyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=123965