Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Parayı nereye yatırmalı? PDF Yazdır e-Posta
29 Eylül 2007
ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirimi ardından dolardaki erime sürüyor. Cuma günü kapanışına göre dolar serbest piyasada 1.2050 YTL seviyelerine kadar geriledi. Avro ABD Doları kaısında rekor değere çıktı. Avro 1.4197 dolara yükseldi. Borsa 54 bin puanı geçti. Faizler yüzde 17'lerin altına geriledi. Peki böyle bir ortamda yatırımcılar ne yapmalı?

DÖVİZ

Dolar
ın 1.20 YTL' nin altına gerilerse Merkez Bankası'nın dolara doğrudan müdahale edebileceği ileri sürülüyor. Yıl sonunda doların 1.25-1.40 YTL aralığında olması bekleniyor. Öte yandan Avro dolar paritesinin 1.45 seviyelerine kadar yükseleceği beklentisi var.

BORSA


Borsada k
ısa vadeli görünüm olumlu. Ancak orta ve uzun vadede ise tedbirli olmak gerekiyor. Düşen faiz ortamında bankacılık ve sigorta hisseleri öneriliyor. Ayrıcı otomotiv ve beyaz eşya hisseleri de cazip.

FA
İZ

Bile
şik faizlerdeki düşüş eğiliminin sürmesi öngörülüyor. Uluslararası piyasalarda olumsuz bir gelişme olmadığı sürece bileşik faizlerin yüzde 16 seviyelerine kadar gerilemesi bekleniyor. Öte yandan Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar en az 1 puan daha kısa vadeli faizleri indirmesi bekleniyor.

ALTIN

Dolardaki de
ğer kaybı nedeniyle euro/dolar paritesinde yaşanan yükselişler emtiaya talebin artmasına neden oldu. Altının onsu 745 dolar seviyesine kadar yükseldi. Altın fiyatlarında yükselişin sürebileceği öngörülüyor.


PARA dergisi
son say
ısında baş ekonomistlere "Dünya ekonomisi nereye gidiyor? Yatırımcılar nasıl bir strateji izlemeli? Ekonomiyi bekleyen yeni riskler neler? " sorularını sordu.

*Fatma MELEK / Akbank Ba
ş Ekonomisti:" Bono faizleri yüzde 16.5'e gerileyebilir"

Y
ıl sonuna yönelik olarak hazine bono faizlerinin yüzde 16,5'e gerileyebileceğini öngörüyoruz. Hisse senedi piyasaları ise uluslararası piyasalardaki gelişmeleri takip edecek.
Dolar
ın euro karşısında değer kaybetmeye devam edeceği ve Türkiye'ye sermaye girişlerinin devam edeceği öngörüsü altında, YTL' nin şu andaki seviyelerini koruyacağınışünüyoruz.

Murat ÜLGEN / HSBC Bank Ba
ş Ekonomisti: "Yüzde 5'in üzerinde büyüme bekliyoruz"

Türkiye ekonomisine ili
şkin en olumlu gelişmeler, reform sürecinin hız kazanması ve seçim öncesi bir miktar gevşeyen mali disiplinin yeniden sağlanması ve sürdürülmesi olacaktır. Büyüme dinamiklerinin de güçlü kalmasını ve yıl sonunda büyümenin yüzde 5'in üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz.


Sengül DA
ĞDEVİREN / Oyak Bank Baş Ekonomisti: "İnişli çıkışlı seyir devam edecek"

Dünya ekonomisinde bir yava
şlama eğilimine girildiği açık. Mortgage krizi nedeniyle önümüzdeki dönemde de birtakım zararlar yazılacaktır. Ama bunun bir "finansal paniğe" dönüşmesi engellendikçe şu ana kadar gördüğümüz inişli çıkışlı seyir devam edebilir. Yılsonu hedefimiz dolarda 1.35, euro' da 1.86 YTL. Enflasyon için yüzde 7, büyüme içinse 4.7. Merkez Bankası referans faiz oranının da yıl sonunda yüzde 16.5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Gündüz FINDIKÇIO
ĞLU / TSKB Baş Ekonomisti: "Asıl sorunlar 2008'de görülecek"

2008 sonunda çok ama çok ciddi bir cari aç
ık sorunumuz olacak.
Dolar
ın yıl sonunda 1.25 YTL seviyesinde kalmasını bekliyorum. Yıl sonunda bileşik faizini yüzde 16 civarında olacağını tahmin ediyorum. 2007 büyüme hedefim yüzde 5.5. Endeks hedefim ise 55 bin.

Nurhan TOGUÇ / Ata Yat
ırım Baş Ekonomisti: " Tüm dünyada dolardan kaçış devam edecek"

Dolardan ç
ıkan para gelişmekte olan para birimlerine yönelecek. ABD ekonomisini iyi şeyler beklemiyor. Dolardan kaçışın süreceğini düşünüyoruz. Sadece Ortadoğu'da 3 trilyon dolar civarında fon var ve bunlar da dolardan çıkmak istiyor. Türkiye dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğü sürece yatırımlar açısında cazip bir ülke olmayı sürdürecektir. Anak tüm dünyada sorun çıkar, petrol fiyatları yükselir ve büyüme engellenirse bize de yansımazı kaçınılmaz olacak.

 

http://www.sabah.com.tr/haber,4B4F8E0FAC674A89886F33E94DC0C6A2.html