Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi indiriminde son kararı Erdoğan verecek (11.06.09) PDF Yazdır e-Posta
11 Haziran 2009

Vergi indirimlerinin yarattığı canlılıktan memnun olan hükümet, indirimlerin piyasaya 'güven' getirdiğini, bunun için de yürürlükte olan indirimlerin devam etmesi gerektiği üzerinde duruyor ancak devamı konusunda ise son sözü Başbakan Erdoğan söyleyecek

Küresel krizin etkilerini azaltmaya yönelik olarak, 15 Haziran ve 30 Haziran tarihlerinde süresi sona erecek olan ÖTV ve KDV indirimleri konusunda son sözü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda çalışmalar yapan bakanlar son toplantıyı Cuma günü yapacaklar. İndirime devam edip etmeme kararında aynı zamanda yabancı yatırımların yaptığı üretimin de önemine dikkat edilecek. Son kararı ise Başbakan Erdoğan'ın vereceği belirtildi. ÖTV uygulaması- nın yılsonuna kadar sürdürülmesi planlanırken, süresinin ise 3'er aylık dilimler halinde değerlendirilmeler yapılarak devam ettirilmesi öngörülüyor.

HURDA İKİNCİ PLANA KALDI

Teşvik indirimi tartışmalarında "hurda indirimi" de gündeme geldi. Ancak, 2003-2004 yıllarındaki uygulamalarda çok sayıda usulsüzlük iddialarının gündeme geldiği hatırlatıldı. Bu nedenle hurda teşviki gündemden çıkarıldı. Bu konunun, AK Parti MYK toplantısında da tartışıldığı, hurda teşviki yapılacaksa çevreye duyarlı hibrid otomobil üretiminin artırılmasına yönelik olarak bu segmentte olması önerisi dile getirildiği öğrenildi.

CUMARTESİ AÇIKLANABİLİR

ÖTV ve KDV indirimlerinin hangi sektörlerde, hangi oranlarda ve ne süreyle uygulanacağına ilişkin kararın da hafta sonu, muhtemelen de cumartesi günü açıklanması bekleniyor. Öte yandan vergi indirimlerinin son günü konusunda da bir belirsiz bulunuyor. Vergi indirimlerine ilişkin Kararnamede, otomotiv, beyaz ve elektronik eşyadaki ÖTV indirimleri ile 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV indirimleri için '15 Haziran'a kadar' ibaresi yer alıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, ilgili düzenlemede (15 Haziran dahil) ifadesinin olmaması nedeniyle, indirimlerin 14 Haziran'da sona ereceği değerlendirmesini yapıyor.

15 Haziran'a kadar olan indirimler

# Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

# ÖTV oranı, ticari araçlarda yüzde 10'dan yüzde 1'e, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37'den 18'e, 1600 cm3'ü geçen, fakat 2000 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 60'dan 54'e, 2000 cm3'ü geçenlerde de yüzde 84'den 80'e düşürüldü.

# Otobüslerde yüzde 1'den sıfıra, midibüslerde yüzde 4'den 1'e, minibüslerde yüzde 9'dan 2'ye, motosikletlerde de yüzde 22'den 11'e çekildi.

# Elektronik eşya ile beyaz eşyadan alınan yüzde 6,7'lik ÖTV de sıfırlandı.

30 Haziran'a kadar olan indirimler

# Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı binde 5'e düşürüldü.

# Ev ve ofis mobilyasında yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirildi.

# Bilgisayar, bilişim ve büro makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e çekildi.

# KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18'lik KDV, yüzde 8'e düşürüldü.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=11.06.2009&i=191730