Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye müfettişleri tarafsız denetime standart getiriyor (13.06.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2009

    Son dönemdeki Gelir İdaresi'nin bağımsızlığı, denetim kadrolarının tek çatıda birleştirilmesi tartışmaları arasında maliye müfettişleri sessiz sedasız, tarafsız denetim ilkeleri için harekete geçti. Maliye müfettişleri denetimin nasıl yapılacağını ortaya koymak amacıyla "görev standardı" belirleyecek. Bu standartlar yakında kamuoyuna duyurulacak. Böylece denetimde hangi ilkelere uyulması gerektiğinden, denetim yapan kadroların sorumluluğuna kadar birçok konuda standartlar ortaya konulacak.
    
    Tarafsız adil çözüm için
    Maliye Bakanlığı bünyesindeki Maliye Teftiş Kurulu bir süre önce "tarafsız, adil ve çözüm arayan denetim" ilkelerinden hareket ederek denetim standartlarının belirlenmesi için bir çalışma başlattı. Dünyada kamuda denetimin nasıl yapıldığını inceleyen Teftiş Kurulu, özel sektöre uygulanan bağımsız denetimleri de ele aldı. Dünyada uygulanan etik kurallarını da inceleyen Teftiş Kurulu, dünyada denetimde belli bir standart olduğunu, bunun Türkiye'de de uygulanması gerektiğini düşünüyor.

    Maliye müfettişleri internet sitesinde de "Maliye Teftiş Kurulu, yürüttüğü denetim görevinde şeffaflığın sağlanması ve etik ilkelere dayalı bir denetim anlayışının kurumsallaştırılmasını esas amaç olarak kabul etmiştir. Maliye Teftiş Kurulu kuruluşundan bugüne kadar kendisine kanunlarla verilmiş her görevi, doğru ve tarafsız bir biçimde yerine getirmek için büyük bir gayret ve feragatla çalışmıştır. Gerek toplum gerek kamu yönetimi nezdinde Maliye Teftiş Kurulu'na büyük güven ve saygı ortamı oluşmuştur. Bu oluşumu sağlayan en önemli dayanak; mensuplarının ortak bir bilinçle içselleştirdikleri ve kuşaktan kuşağa aktardıkları doğruluk, tarafsızlık, bağımsızlık ve topluma karşı sorumluluk duyma geleneğidir" ifadesine yer verdi.

    Maliye Teftiş Kurulu'ndan bazı yetkililer, Teftiş Kurulu'nda bir ekibin oluşturulduğunu, bir süredir dünyadaki denetim standartlarının araştırıldığını belirterek çalışmanın yakında biteceğini söylediler. Standartlar içinde kuşaktan kuşağa aktarılan bazı ilkelerin de yer alacağını ancak dünyada özel sektörde denetim yapan şirketlerin ilkelerinden de faydalanıldığını söylediler. Bu standartların yaklaşık 30 sayfa olacağını dile getiren yetkililer, yayımlandıktan sonra tarafsız denetim için ilke olarak kabul edileceğini vurguladılar.


http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124213&KTG_KOD=480