Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket Evliliklerine çok özel bir avantaj getiriliyor PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2009

BAŞLIĞI okuyan bekárlar heyecanlanmayın. Özellikle nişanlı olanlar, siz hiç heyecanlanmayın.

Bu evlilik başka bir evlilik!..

Sizinle ilgisi yok!..

Küresel krize karşı şirketlerin güçlendirilmesi kapsamında, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ), birleşmelerine "özel bir vergi avantajı" getiriliyor.

BİRLEŞME NASIL OLACAK?

Yakında yasalaşması beklenen tasarının, KOBİ'lerle ilgili ana hatları aşağıda özetlenmiştir.

1-Getirilen vergi avantajından, 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşen KOBİ'ler yararlanabilecek.

2-Birleşme şeklindeki vergi avantajından;

a) Aralık 2008 ayında verilen sigorta bildirgesine göre, 250'den az işçi çalıştıran,

b)
2008 hesap dönemi sonu itibariyle, yıllık net satışlar toplamı 25 milyon TL'yi geçmeyen veya aktif toplamı 25 milyon TL'den az olan yani KOBİ sayılan işletmeler yararlanabilecek.

3-
KOBİ birleşmeleri, "kurumlar vergisi istisnası" yoluyla teşvik edilecek.

4-Birleşme, tam mükellef iki veya daha fazla KOBİ'nin birleşerek, yeni bir anonim şirket oluşturmaları ya da bir veya birkaç KOBİ'nin anonim şirket statüsündeki diğer KOBİ'lere devrolunması durumunda mümkün olabilecek.

5-İstisna, birleşme sonrasında 3 yıl süre ile "yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi" uygulanması şeklinde olacak.

6-Birleşme olayında, birleşilen kurum, münfesih (dağılan) kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerini rayiç bedelle (yani değerleme günündeki normal alım-satım değeriyle), diğer kıymetleri ise Vergi Usul Kanunu'nun değerleme hükümlerine göre değerlemek ve bir bütün halinde devralmak ve bilançosunu kaydetmek, zorunda olacak.

7-Birleşilen kurum, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceği ve diğer ödevlerini yerine getireceğini taahhüt edecek.

8-Birleşme sonrasında, birleşilen kurumla münfesih kurum tarafından 1 Nisan 2009 tarihinden önce verilen son aya ait sigorta bildirgesine göre, istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere, aylık istihdam sağlanma koşulu aranacak.

9-Bakanlar Kurulu, birleşmeden yararlanan işletmeler için Kurumlar Vergisi oranını yüzde 75'e kadar indirimli uygulatmaya, Maliye Bakanlığı da uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

SORUNLAR

KOBİ'lerin birleşmesine yönelik "indirimli kurumlar vergisi" güzel bir olay. Ancak burada yalnızca vergi istisnası ile yetinilmeyip; hangi sektörde ve faaliyet dallarında, kim kiminle nasıl birleşebilecek sorusunun yanıtını da verebilecek kapsamlı bir düzenleme yapılmalıydı.

İçinde bulunduğumuz dönemde büyük KOBİ'ler bile ciddi zararlarla karşı karşıyalar. Bu nedenle, 3 yıllık indirimli kurumlar vergisi avantajı, yeterince motive edici olmayabilir. Kurumlar vergisi dışında ayrıca bir indirim, örneğin istihdam üzerindeki yüklerde indirim daha anlamlı olur ve kayıtdışı istihdamı da önlerdi.

Ülkemizde, ortaklık kültürünün bırakın yabancıları aile bireyleri ve akrabalar arasında dahi yeterince gelişmediği bilinen bir gerçek. Bu aşamada, KOBİ'lerin en önemli sorunlarından biri de kurumsallaşamamak. O nedenle, kurumsallaşamayan KOBİ'lerin birleşmesi mümkün değil, en azından çok zor. Ayrıca, istihdam edilenleri üç yıl süreyle koruma zorunluluğu da sıkıntı yaratabilir.

Yapılan düzenlemenin, bünyesi zayıf KOBİ'lere değil özellikle grup şirketlerin birleşmelerine büyük avantaj sağlayacağını tahmin ediyoruz.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=11791275&yazarid=82&tarih=2009-06-04

Bu makale gazetede 04.06.09' da yayımlanmıştır.