Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Devler teşvik paketine temkinli yaklaşıyor (15.06.09) PDF Yazdır e-Posta
15 Haziran 2009

Kriz nedeniyle 12 sektörde yapılacak büyük proje yatırımlarına destek veren teşvik paketine şimdilik temkinli yaklaşan sektör devleri, büyük proje yatırımlarının altının iyice doldurulması, belirlenen asgari yatırım büyüklüklerinin gözden geçirilmesi uyarısında bulundu

Ahmet Nazif Zorlu
Sektör devleri, küresel krizin yarattığı belirsizlik ortamında, yeni teşvik paketinde yer alan ve Türkiye genelinde 12 sektörde yapılacak büyük proje yatırımlarına temkinli yaklaştı. Kısa vadede Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimlerinden, yatırım tahsisine kadar birçok teşvik unsuru içeren büyük yatırım projelerinin kısa vadede beklenen heyecanı yaratmayacağı görüşünde birleşen sektör temsilcileri, büyük proje yatırımlarına ilişkin ana başlıkların altının yeterince doldurulmamasının da etkili olduğuna dikkat çekti.

PAKET DOĞRU BİR KARAR


Hükümetin aldığı teşvik kararının "doğru bir karar" olduğu görüşünde birleşen sektör temsilcileri, 12 sektörde yapılacak büyük proje yatırımlarına Kurumlar ve Gelir Vergisi indirimlerinden, yatırım yeri tahsisine, KDV istisnasından Gümrük Vergisi İstisnası'na kadar birçok teşvik gündeme getirilse de, krize yönelik belirsizlik nedeniyle yatırımcının büyük proje yatırımlarına şimdilik temkinli yaklaşacağı görüşünü savundu

YER TAHSİSİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Uluslararası Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Mustafa Alper, yeni teşvik paketinde 12 sektördeki büyük proje yatırımlarına verilen desteklerin cazip olduğunu ifade ederek, daha önce arazi tahsisi yapılamadığı için büyük yatırımların başka ülkelere kaptırıldığını vurguladı. Alper, "Küresel piyasaların düzelmesinin ardından aynı şeyin tekrar yaşanmaması için şimdiden arazi üretimi ve altyapı çalışmaları hızlandırılmalı" dedi.

Plazma TV'nin devri bitti

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, 12 sektörde desteklenecek büyük proje yatırımlarının "altının doldurulması" ve "sınırlarının doğru çizilmesi" gerektiğini söyledi. Teşvik kararının doğru bir karar olduğunu düşünen Zorlu, ancak yeni teşvik sisteminin bu haliyle bir takım eksiklikleri bulunduğunu ileri sürerek, konseptin içinin doğru bir şekilde doldurulması, bazı sınırlamaların üretimi destekleyecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi. LCD ve plazma üretimi için hükümetin asgari 1 milyar TL'lik yatırım öngördüğünü anımsatan Zorlu, bu alanda yapılacak rekabetçi yatırımların 1 milyar ve 1 milyar TL üzeri olacağını doğruladı. Ancak, plazma üretiminin desteklenmesi kararının üzerinde düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Artık tüm dünyada plazma üretiminin döneminin kapandığına işaret eden Zorlu, LCD üretiminde ise Türkiye'de yatırımlar bulunduğuna dikkat çekti. Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, ancak kriz döneminin atlatılmasının ardından yeni yatırımların gündeme gelebileceğini ifade ederek, şu anda yeni bir yatırımın gündemde olmadığını vurguladı.

Liman yatırımları için de krizin bitmesi bekleniyor

Küresel ekonomik kriz nedeniyle finansman maliyetlerinin artması üzerine acil olmayan yeni yatırım projelerini "beklemeye" alan IC Holding, yeni teşvik paketinin yasalaşmasının ardından büyük proje yatırımları ve tevsi yatırımlarını piyasalarda yaşanan gelişmelere göre tek tek hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yeni teşvik paketini incelediklerini söyleyen IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, artan finansman maliyetleri nedeniyle beklemeye aldıkları bazı projeleri, krize yönelik belirsizliklerin ortadan kalkmaya başlaması halinde önümüzdeki günlerde hayata geçirebileceklerini söyledi. Özellikle liman, yat limanı ve tevsi yatırımlar yapmak için yeni teşvik paketini beklediklerini dile getiren Çeçen, "Öncelikli projelerimizden biri Çeşme Yat Limanı olacak. 400 yatlık liman projesinin, mali tabloları henüz kesinleştirilmedi. Büyük bir ihtimalle, hükümetin liman ve liman hizmetleri için belirlediği asgari 250 milyon TL'lik yatırım tutarının üzerinde olur" dedi.

300 milyon TL'lik yatırım 100 milyona indirilmeli


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ithalatın yoğun olarak yapıldığı, ihracatın sınırlı düzeyde kaldığı için büyük proje desteği kapsamına aldıklarını açıkladığı kimyasal madde ve ürünleri imalatı sektörü, diğer kimyasal madde imalatı çerçevesinde öngörülen 300 milyon TL'lik asgari yatırım büyüklüğünü çok yüksek buldu. Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, yeni teşvik sisteminde diğer kimyasal ürünler imalatı başlığında yapılacak büyük proje yatırımları için öngörülen asgari yatırım büyüklüğünün, oldukça yüksek tutulduğunu ileri sürdü. Bu rakamın ilaç imalatında olduğu gibi 100 milyon TL'ye çekilmesi gerektiğini savunan Erk, diğer kimyasal ürünler grubuna giren boya hammadde alanında yapılacak rekabet edebilir yatırımlarının 30 milyon TL düzeyinde olduğunu belirtti. Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ercan Tezer, ancak kriz döneminin atlatılmasının ardından yeni yatırımların gündeme gelebileceğini ifade ederek, şu anda yeni bir yatırımın gündemde olmadığını vurguladı.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=15.06.2009&i=192584