Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SSK prim teşviğinden son 3 ayda çalışmayanlar yararlanabilecek (16.06.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Haziran 2009

    Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı istihdam paketinin detayları netleşmeye başladı. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan paketin uygulama esaslarına göre, SSK prim desteği nisandan sonra eleman alan işletmeler için uygulanacak. Buna göre nisan sonundaki eleman sayısına göre eleman sayısını artıranın SSK işveren priminin asgari ücret üzerinden olan kısmını Hazine ödeyecek. Prim desteği verilerek işe alınan kişide ise, son 3 aydır çalışmama yani işsiz olma koşulu aranacak. İstihdam paketi kapsamında ödünç işçi uygulaması da işlerlik kazanacak. 'Ödünç işçi' olacakların çalışma koşullarını işverenle özel istihdam bürosu belirleyecek. Çalışan ücretini özel istihdam bürosundan alacak, buna karşılık hizmet verdiği kurum da yaptıkları anlaşmaya bağlı olarak özel istihdam bürosuna ödeme yapacak.
    
    Yasa değişikliği yapılacak
    Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı istihdam paketiyle ilgili çalışmalar hızlandırılarak sürüyor. Edinilen bilgilere göre, paketin yaşama geçirilmesi için ilk aşamada bir kanun değişikliği yapılacak. Bu yolla istihdamını artıran işverene Hazine SSK işveren primi desteği verilmesinin önü açılacak. Buna göre nisan ayındaki çalışan sayısının üstüne çıkan işletmelere prim desteği verilecek. Son 3 ayda çalışmamış olanlar işe alınırsa SSK prim desteği devreye girecek.

    İstihdam paketinin önemli detayları arasında bulunan kamu yararına çalışma programlarının ise ilk kez uygulanmayacağı belirtiliyor. Deprem döneminde de bu tür uygulamaların yapıldığına dikkat çeken yetkililerin verdiği bilgiye göre, halen Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu'da bu tür uygulamalar yapılıyor. Bu nedenle de uygulamada bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor.

    İstihdam paketinin çok tartışılmayan maddeleri arasında, özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilmesi de bulunuyor. Kamuoyunda 'ödünç işçilik' olarak bilinen uygulamaya göre geçici iş ilişkisinin kurulması durumunda, geçici işi yapan elemanın maaşını özel istihdam bürosu verecek. Ancak çalışanın hangi koşullarda kaç saat çalışacağı, özel istihdam bürosuyla işverenin arasındaki anlaşmada yer alan maddelerle belirlenecek. Bu çalışanların sosyal güvenlik hakları da sağlanacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124361