Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık barışçıları vergi için taksit istiyor (16.06.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Haziran 2009

    Küresel krizi fırsata çevirmek için getirilen varlık barışı imkanında 'olay' bitmiyor. Ali Türkan olayından sonra şimdi de parasını beyan edenler, ödemeleri gereken vergi için taksit istediler. Maliye Bakanlığı'na bu konuda başvurular yoğunlaşınca bir tahsilat iç genelgesi yayımlanarak, varlık barışı çerçevesinde hesaplanan vergilerin tecile tabi olmadığı belirtildi.

    22 Kasım 2008 tarihinde çıkarılan varlık barışı ile yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye getirilmesi amaçlandı. 14.8 milyar TL'lik beyanın olduğu varlık barışında mayıs ayı bütçe sonuçlarının açıklanması ile son durum da ortaya çıktı. Buna göre 5811 sayılı yasa çerçevesinde beyan edilen gelirler nedeniyle 416 milyon 992 milyon TL'lik vergi tahakkuk etti. Ocak ayında 17.6 milyon TL, şubatta 147.7 milyon TL, martta 239 milyon TL, nisanda 12.4 milyon TL ve mayıs ayında da 142 bin TL'lik vergi tahakkuk etti. Ancak ödeme, tahakkukun yarısı kadar gerçekleşti. İlk 5 ayda toplam tahsilat 202 milyon 572 bin TL oldu. Ocak ayında 8.6 milyon TL, şubatta 13.2 milyon TL, martta 54.9 milyon TL, nisanda 69.6 milyon TL ve mayıs ayında da 56.1 milyon TL vergi tahakkuk etti. Beyan edilen varlık yurt dışından gelecekse yüzde 2'si, yurtiçinden beyan edilecekse yüzde 5'inin vergisinin ödenmesi gerekiyordu.

    Şimdi ödenmemiş olan vergiler nedeniyle Maliye'nin vergi takibi yapması gerekiyor. Yani beyan edilmiş ancak ödenmemiş vergi amme alacağı sınıfına giriyor. Bu nedenle varlık barışından yararlanıp parasını beyan etmiş olan bazı kişilerin ödemeleri gereken vergi için tecil ve taksitlendirme istedikleri belirtildi. Maliye Bakanlığı da bunun için bir tahsilat iç genelgesi yayımlayarak, "22/11/2008 tarihli ve 27062 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun kapsamında tahakkuk eden vergiler de mükelleflerin çok zor durumda olup olmadıklarına bakılmaksızın hiçbir şekilde tecil edilmeyecektir" ifadesini kullandı. Yani varlık barışı nedeniyle ödenmesi gereken vergiye herhangi bir taksitlendirme söz konusu olmayacak. Bu arada bazı kişilerin de vergiyi ödememek için "Ben yasadan yararlanmak istemiyorum, vergimi de ödemek istemiyorum" diyerek Maliye Bakanlığı'na başvurduğu öğrenildi. Yetkililer, böyle başvuran kişilere bunun mümkün olmadığını söylendiği belirtildi. Yetkililer, varlık barışı nedeniyle beyan edilen paranın vergisinin ödenmek zorunda olduğunu söylediler.
    
    İçlerinde Ali Türkan var mı
    Yetkililer, hem tecil isteyenlerin hem de (yasadan yararlanmak istemiyorum, vergisini de ödemek istemiyorum) diyenlerin sadece bir kişiden ibaret olmadığını, bu konuda ağırlıklı sorular geldiği için tahsilat genelgesinin yayımlandığını söylediler. Bu kişiler içinde Ali Türkan'ın olup olmadığı konusunda ise 'yorum' yapmaktan kaçındılar.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124360&KTG_KOD=480