Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Veysi Seviğ - Kısa mesaj yoluyla sağlanan yardımlarda vergi PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2007
Uygulamada kısa mesaj (SMS) yoluyla gerçekleştirilen yardım kampanyalarının vergisel boyutu genellikle ihmal edilmektedir. Söz konusu kampanyalarda, yardım yapan göndericilere maliyeti vergilendirme açısından önem arz etmektedir.

Bu tür bağış kampanyaları katılım ücreti ile katılımcılara gönderilen teşekkür mesajı olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşmaktadır. Bağışçılar bu tür uygulamalarda bağış için gönderilen mesaj bedeli ile göndericiye iletilen teşekkür mesajını birlikte ödemektedirler. Bir başka anlatımla bir adet bağış mesajı bedeli ile teşekkür mesaj kontörü toplamı olarak bağışı yapan kişi bir maliyet üstlenmektedir. Bu aşamada bağış yapılacak kurum veya kuruluşa verilmesi öngörülen mesaj bedeli (kontörü) ayrı bir hesapta toplanmaktadır.

Mesaj gönderen kişiye yansıtılacak olan bedele ait vergiler ise bu işe aracılık eden kuruluş tarafından ilgili vergi dairesine yatırılmaktadır.

“Yardım Toplama Yasası” yardım toplamaya yetkili kişi ve kuruluşları ve bunların hangi amaçla yardım toplayabileceklerini belirlemiş bulunmaktadır. Bu bağlamda da yardımın toplanmasına, kullanılmasına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemiş bulunmaktadır.

Söz konusu yasanın 3'üncü maddesi uyarınca kamu yararına yönelik olarak amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek veya destek olmak üzere gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin yardım toplayabileceklerini hüküm altına alınmıştır.

Mevcut düzenlemeler çerçevesinde örneğin okul yaptırmak amacıyla gerçekleştirilen yardım kampanyası gelirlerinin, gelirleri toplayan kurum tarafından bağıştan (yardımdan) yararlanacak organa aktarılan kısmı herhangi bir mal veya hizmetin karşılığı olarak değerlendirilmediğinden Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulmamaktadır.

Ancak buna karşılık Katma Değer Vergisi konusunu oluşturan işlemlerden biri olan hizmeti maddi özellik taşıyan ve elle tutulabilen mal ve eşyalardan farklı olarak elle tutulmayan fakat alımı ve satımı mümkün olan iktisadi uğraş olarak kabul etmek gerekir. Bu bağlamda Katma Değer Vergisi Yasası’nın 4'üncü maddesinde hizmet, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler şeklinde tanımlanmış bu işlemlerin, bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği belirtilmiş, dolayısıyla hizmet sayılan bazı işlemler yasa maddesinde belirlenmek suretiyle bunlara benzer olayların da hizmet sayılabileceği hususu hükme bağlanmıştır.

Kısa mesaj yoluyla gerçekleştirilen yardım kampanyalarında katılım ve teşekkür olmak üzere iki farklı biçimde mesaj gönderilmesi ile gerçekleştirilen yardım bedelini esas aldığımızda özellikle teşekkür mesajı gönderilmesi ve mesaja yönelik kontör ücretinin kampanyaya katılım sağlayanlardan alınması kampanyaya aracılık eden kuruluşun belli bir gelir beklentisinden kaynaklanmaktadır.

Aracılık eden şirketin şebeke kaynaklarının kullanıldığı mesaj trafiği bedelinin yardımı yapana yüklenmesi halinde kampanyayı organize edenin bir menfaat beklentisi içinde olduğunu gösterdiğinden olayın Katma Değer Vergisi açısından değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durum gerçekte tam anlamı ile Katma Değer Vergisi'ne tabidir. Dolayısıyla bu gibi hallerde toplam kampanya gelirinden yardımdan yararlanacak olan kuruma veya derneğe aktarılan pay ayrıldıktan sonra kalan kısım Katma Değer Vergisi matrahını oluşturmaktadır.

Diğer yandan Gider Vergileri Yasası’nın 39/a maddesi gereği olarak “Telgraf ve Telefon Yasası” uyarınca telekomünikasyon kurumuyla görev ve imtiyaz sözleşmesi imzalamak veya bu kurumdan ruhsat veya genel izin almak suretiyle telekomünikasyon hizmeti sunan işletmecilerin, her nevi mobil telekomünikasyon işletmeciliği kapsamındaki ön ödemeli kart satışları da dahil olmak üzere temin, devir, nakil ve haberleşme hizmetleri de Özel İletişim Vergisi'ne tabidir.

Kampanyaya katılan abonelerden tahsil edilip yardımdan yararlanacak olan kuruluşa aktarılan yardım tutarı telekomünikasyon hizmetinin karşılığı olarak alınmaması nedeniyle GSM operatörünce düzenlenecek faturalarda ayrıca gösterilmek koşuluyla fatura bedelinden düşülerek Özel İletişim Vergisi matrahına dahil edilmeyecek, dolayısıyla fatura bedelinden yardım tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden Özel İletişim Vergisi hesaplanacaktır.

Tüm bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere kısa mesaj yoluyla yapılan yardım kampanyalarında, yardıma katılanların, yardım sonrası almış oldukları teşekkür mesajlarının ücreti de yardıma katkı sağlayanlardan alınmakta ve söz konusu mesajla ilgili vergisel yük sonuçta katılımcıya yansıtılmaktadır.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=79588&YZR_KOD=157&ForArsiv=1