Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MB Başkanı Yılmaz: "Enflasyon 2008 sonunda yüzde 4'lük hedefin altına iner" PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2007
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Eylül ayında faiz indirim sürecine başlanmakla birlikte, para politikasının temkinli duruşunu sürdürmekte olduğunu söyledi.

Yılmaz ayrıca, 20 Eylül tarihli son beklenti anketinde 24 ay sonrasının yıllık enflasyon beklentisinin yüzde 5,4 ile hedefin üzerinde seyrettiğini hatırlattı. Yılmaz, "Buna rağmen Merkez Bankasının temkinli ve ölçülü bir faiz indirim süreci izlediği durumda, 2008 yılının sonunda enflasyonun yüzde 4'lük hedefin altında gerçekleşeceği öngörülmektedir" dedi.

Başkan Yılmaz, dün İstanbul For Seasons Hotel' de, dar kapsamlışe yazarları grubuyla bir araya gelerek bir sunum yaptı.

Merkez Bankasının internet sitesine bugün konulan sunumda, Para Politikası Kurulunun Eylül ayında yaptığı toplantısında kısa vadeli faiz oranlarının 0,25 puan düşürülmesine karar verilmesine neden olarak''kısa vadeli faiz oranlarında ölçülü indirim sürecine başlanması için gerekli şartların oluşması'' gösterildi.

Sunuma göre, fiyat hareketlerinde 3 aylık eğilimi baz alarak oluşturulan yıllıklandırılmış veriler, enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini gösteriyor.

3 aylık eğilim baz alınarak yapılan hesaplar, hizmetler grubu enflasyonunun 2006 yılının ortasında tepe noktasına ulaştıktan sonra, parasal sıkılaştırmanın desteği ile hızla gerilediğini ve 2007 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 7 düzeyinde gerçekleştiğini gösteriyor.

Tüketici kredileri kullanımı özel tüketim harcamalarında önemli bir ivmelenmeye işaret etmiyor.

Piyasalardaki dalgalanmaların etkileri

Sunumun ''uluslararası Gelişmeler ve Yansımaları'' bölümünde şöyle denildi:

''Diğer yandan, risk algılamasındaki artışın, Türkiye'deki bankaların yurtdışından borçlanıp YTL cinsi kredi verme eğilimlerini azaltarak iç talebi sınırlayıcı bir etkide bulunduğu gözlenmiştir.

Yaşanan dalgalanmalar, 2006 yılında görülen benzerlerinden farklılık arzetmektedir.

İlk başta yatırımcıların riskli varlıklardan sakınması sonucu gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinde bir artış gözlendiyse de, bu ülkelerin yerleşmiş bir ''subprime mortgage'' piyasasına sahip olmaması, yaşanan çalkantılardan gelişmiş ülkelere göre daha az etkilenmeleri sonucunu doğurmuştur.

Sonuç olarak dış piyasalarda meydana gelen dalgalanmaların Türkiye ekonomisine olası etkilerinin, ağırlıklı olarak iç ve dış talebi sınırlandırıcı yönde olacağı öngörülmektedir.''

"Temkinli duruş sürecek"

Sunuma göre, Eylül ayında faiz indirim sürecine başlanmakla birlikte, para politikası temkinli duruşunu sürdürüyor.

20 Eylül 2007 tarihli son beklenti anketinde, 24 ay sonrasının yıllık enflasyon beklentisi, 'yüzde 5,4' ile enflasyon hedefinin altında seyrediyor.

Buna rağmen Merkez Bankasının temkinli ve ölçülü bir faiz indirim süreci izlediği durumda, 2008 yılının sonunda enflasyonun yüzde 4'lük hedefi altında gerçekleşebileceği öngörülüyor.

Bu nedenle Merkez Bankası kendi kurumsal tahminlerine daha fazla atıfta bulunmasının, beklentilerin doğru yerde oluşmasını hızlandıracağını şünüyor.

2008 yıl sonu için belirlenen enflasyon hedefi yüzde 4. 27 Temmuz 2007 tarihli enflasyon Raporunda yer alan politika faizlerinin yılın son çeyreğinin başından itibaren ölçülü olarak indirildiği varsayımı altında, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2007 yılı sonunda 5,1 ile yüzde 6,9 arasında (orta noktası yüzde 6), 2008 yılı sonunda yüzde 1,5 ile yüzde 4,9 arasında (orta noktası yüzde 3,2) gerçekleşeceği tahmin edildi.

Sunumda, sıkı maliye politikasının kararlılıkla devam etmesi yönünde gösterilecek irade ile 2008 yılı için belirlenecek kamu kesimi ücret artışları ve bütçe büyüklüklerinin enflasyon hedefiyle uyum içinde olmasının, önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin hızını etkileyecek önemli unsurlardan biri olduğu kaydedildi.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=328708