Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kriz derinleşirse Türkiye'ye yatırım azalabilir PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2007
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Beyazıt, yurtdışı piyasalardaki dalgalanmanın devam etmesi halinde riskin yüksek olduğu piyasalara yatırımın azalacağını öngörerek, bu kapsamda Türkiye'nin de olumsuz etkilenebileceğini öngördü.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Beyazıt, yurtdışı mortgage piyasalarında yaşanan gelişmeler olumsuz seyrini sürdürür ve daha da derinleşirse, uluslararası yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırım talebini azaltabileceğine ve bunun da yeni oluşmaya başlayan ikincil piyasalardaki yatırım talebini düşürebileceğine dikkat çekti.

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) dergisinde yayınlanan söyleşide Bayazıt, "Yurtdışı mortgage piyasalarında yaşanan gelişmeler olumsuz seyrini sürdürür ve daha da derinleşirse, uluslararası yatırımcıların Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere yönelik yatırım talebini azaltabilir. Bu da yeni oluşmaya başlayan ikincil piyasalardaki yatırım talebini düşürebilir. Ancak Türk ekonomisinde son yıllarda yaşanan istikrar ve Türk bankacılık sektörünün geçmişte yaşanılan krizlerden edindiği deneyim sayesinde, bu tür ortamların daha sağlıklı atlatılabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

Merkez Bankası'nın sürpriz bir kararla Eylül ayında faiz indirimine gitmesi konusunda ise Bayazıt, şunları söyledi:

"Merkez Bankası'nın tek amacı fiyat istikrarını sağlamak, yani enflasyonu düşürmek. Bu yönde elindeki en önemli, belki de tek enstrüman ise kısa vadeli faizler. Seçim öncesindeki ve dünya piyasalarındaki belirsizlikler, Merkez Bankası'nı enflasyon hedeflerine ulaşma açısından faiz indirimi konusunda biraz daha muhafazakâr davranmaya doğru itti. Ancak son yıllarda çok başarılı bir performans sergilediğini söylememiz ve hakkını da teslim etmemiz gerekiyor."

MİKRO REFORMLAR ÖNEMLİ

Ekonomide önceliğin enerji fiyatlarındaki olağanüstü artış nedeniyle daha da bozulan cari açığa bir sihirli formül bulmaktan ziyade mikro reformların yapılması ve geciken sosyal güvenlik reformu, vergi reformu gibi konularla ekonomiyi güçlendirmek, yapısal direncini artırmak olması gerektiğini söyleyen Bayazıt, "Böylelikle dalgalanmalardan daha az etkilenir bir konumda olabiliriz. Erken seçim, konut ve tüketici taleplerinin bir miktar ertelenmesinin kredi hacimlerine etkisi açısından, sektörde ivmenin beklentilerin altına inmesine neden oldu. Önümüzdeki aylarda, eğer yurtdışı kaynaklı olumsuz gelişmeler olmazsa, bunun bir kısmının telafi edilebileceğini düşünüyorum" dedi.

YAPI KREDİ'NİN HEDEFLERİ

Yapı Kredi'nin özel bankacılık, kredi kartları, bireysel bankacılık, ticari bankacılık ve kurumsal bankacılık alanlarında iddialı olduğunu belirten Bayazıt, "Bunların tümü için önümüzdeki 3–5 yıl içerisinde liderlik hedefi koyuyoruz. Özel bankacılıkta, kredi kartlarında, leasing'de, bireysel emeklilikte bugünden lideriz ya da liderliğe çok yakın konumdayız" dedi. Bayazıt şunları söyledi:

"Bizim burada sadece büyüklük olarak liderlik hedefimiz yok. Büyüklük olarak liderlik hedefi için çok agresif büyüme ya da taktiksel birtakım fiyatlama yaklaşımları yapabilirsiniz. Oysa biz aynı zamanda özkaynak verimliliği, gelir-gider rasyosu açısından da liderlik hedefindeyiz. Yani biz büyümenin hem sürdürülebilir olmasını, hem de kârlı olmasını, böylece hissedarlarımıza değer katmasını istiyoruz. Kârlı büyüme sağlayabileceğimiz alanlarda gelirler tarafındaki pazar payımızı artırmak amacındayız. Bu pazar payı artışı önümüzdeki rakipleri geçmemizi sağlarsa, o zaman sıralamada da yerimiz farklı olacaktır."

 

http://www.gazeteport.com.tr/NEWS/GP_082723