Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye Bakanlığı tarafından, vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulamayacağına ilişkin açıklama yapıldı. PDF Yazdır e-Posta
19 Haziran 2009

5838 sayılı ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''un 18. maddesiyle 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanuna geçici 2. madde eklenmiştir. Bu maddede, ''31.12.2009 tarihine kadar, üzerinde yazılı keşide tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Sözü edilen Kanunla yapılan düzenleme çerçevesinde, geçici bir süre ile sınırlı olarak vade getirilmiş olan ileri tarihli çeklerin, artık senet olarak kabul edilerek Vergi Usul Kanunu’nun reeskont konusundaki düzenlemeleri kapsamında reeskonta tabi tutulup tutulmayacağı konusunda tereddütler oluşmuştur..

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, 12 Mayıs 2009 tarih ve 41 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri’nde, çekin ödeme aracı olmasından dolayı senet olarak kabul edilmesi imkan dahilinde bulunmadığından, 5838 sayılı Kanunun 18. maddesiyle yapılan düzenlemeye uyan çeklere de reeskont uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.