Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge teşviki 4.3 milyon TL gelir vergisi stopajı sağladı (21.06.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Haziran 2009

        Geçen yıl çıkarılan ve tam zamanlı araştırmacı istihdamını destekleyen Ar-Ge Teşvik Yasası kapsamında, mart itibariyle sağlanan gelir vergisi stopajı teşviği 4.3 milyon TL oldu. TÜBİTAK'ın verilerine göre bu teşvikten yararlanan araştırmacı sayısı da 10 bine yaklaştı. Bu kişilerin 203'ü doktoralı, 9 bin 736'sı da diğer Ar-Ge personeli oldu. Ayrıca yasayla birlikte Ar-Ge merkezi kurmak için başvuran kurum sayısı ise 56'ya ulaştı. Bu başvurulardan 47'si kabul edilirken, 5'iyle ilgili değerlendirmeler sürüyor. Başvuruların sektörel dağılımında ilk sırayı 13 başvuruyla dayanıklı tüketim malları sektörü aldı. Sektörü 6'şar başvuruyla bilgi teknolojileri, otomotiv yan sanayii ve savunma sanayii sektörleri izledi. Diğer başvurular otomotiv sanayii, elektronik, ilaç, kimya, tekstil, havacılık ve uzay sanayii, makine, telekomünikasyon, cam sanayii, kuyumculuk sektörlerinden yapıldı. İl bazında ise en çok başvuru ise İstanbul ve Ankara'dan alındı.

        2023 yılına kadar yürürlükte kalacak kanundan yararlanma şartı, en az 50 tam zamanlı Ar-Ge personeli istihdam etmek. Söz konusu düzenlemede istihdam şartını karşılayan "Ar-Ge merkezlerine, kamu tarafından ve kanunla kurulan vakıflarca veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projeleri ile rekabet öncesi işbirliği projeleri yürütücülerine, teknoloji merkezi işletmeleri ile teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara" bir kısım teşvik ve istisnalar getirilmişti. Bu kapsamda kamu personeli hariç Ar-Ge personelinin gelir vergisinin yüzde 80'i, doktoralı olanların da yüzde 90'ı istisna kapsamında tutulmuştu. Bu kapsamda geçen yıl sağlanan gelir vergisinde Ar-Ge indirimi 13 mükellef için 2.4 milyon TL oldu. Gelir Vergisi Kanunu'yla birlikte ise bu rakam toplam 65 mükellef için 6.6 milyon TL olarak belirlendi. Ar-Ge Teşvik Yasası'nın yanı sıra Kurumlar Vergisi Kanunu'yla sağlanan kurumlar vergisi Ar-Ge indirimi ise 438 mükellef için 593.4 milyon TL oldu.

      
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124626&KTG_KOD=480