Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yüz elli bin tane esnaf karşılıksız çek mağduru (27.06.09) PDF Yazdır e-Posta
27 Haziran 2009

Karşılıksız çek kesenler için yapılan düzenleme, komisyonlardaki tartışmalar yüzünden yeni yasama dönemine kaldı

Bu yılın ilk beş ayında 876 bin 121 adet karşılıksız çek, yaklaşık 150 bin kişi tarafından kesilmiş bulunuyor. 90 bin civarında çekten dolayı kaçak durumda ticaret erbabı bulunurken, 65 bin civarında insan da hapishanede cezasını çekiyor. Hükümetin, piyasada yarattığı tıkanıklığın aşılması için hazırladığı Çek Yasa Tasarısı 8 Mayıs'ta TBMM'ye sunuldu. Tasarı, karşılıksız çekten dolayı sicilleri bozulduğu için kredi alamayanlar ve borçlarını ödemeyenler için sicil affı getirilmesini içeriyordu. Tasarı alt komisyondan çıkıp, Plan Bütçe'ye gelmeyince önümüzdeki hafta tatile girecek olan TBMM Genel Kurulu'na sunulamayacak. Çek mağdurları adına Yeni Şafak'a konuşan Burhan İşcan, çek tasarının bir önce yasalaşmasını istediklerini belirterek tasarının yasalaşmasını finans sektörünün istemediğini savundu.

GÜNLÜĞÜ 100 LİRAYA HAPİS

Karşılıksız çekten dolayı hapis cezasının bulunmadığını kaydeden İşcan, “Ancak, mahkeme çek miktarı kadar idari para cezası veriyor. Örneğin: 1000 TL karşılıksız çek yüzünden 1000 TL'de idari para cezası veriliyor. Toplam 2 bin TL'yi bir ay içinde ödemesi şartı getiriliyor. Para ödenmezse, günlüğü 100 liradan hapse giriliyor” dedi. Beklentilerinin af olmadığını vurgulayan İşcan, “Yanlışın düzeltilmesini bekliyoruz” dedi.

Tam 65 bin kişi hapis cezası aldı

İşcan, yaptıkları tespitlerde 65 bin kişinin karşılıksız çekten dolayı hapis cezası aldığını, bin 500 kişininde içeride olduğunu belirterek, 70 bin dosyanın da Yargıtay'da beklediğini söyledi. İşcan, bugün mağdur durumuna düşenlerin toplam sayısının bunlarla beraber 150 bini bulduğunu belirtti. İşcan şöyle devam etti: “Çek Yasası'nın da içinde bulunduğu 'ceza içeren özel kanunlarda' gerekli değişiklik ve uyumların 31 Aralık 2008 tarihine kadar yapılması gerekiyordu. Ancak, Çek Kanunu'nda gerekli değişiklikler yapılmadığından zımnen yürürlükten kaldırılmış bulunuyor.”

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=27.06.2009&i=194956