Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eylül zamları bu kez sınırlı kaldı enflasyon beklenenin altında çıktı PDF Yazdır e-Posta
04 Ekim 2007
Image
  
  
Enflasyon, Ramazan ayının başladığı ve okulların açıldığı eylülde sürpriz yapmadı. Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,03 artarak beklentilerin altında kalırken, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) yüzde 1,02 ile tahminlerin üzerinde gerçekleşti.

Yıllık enflasyon ise TÜFE' de yüzde 7,12, ÜFE' de ise yüzde 5,02 arttı. Ocak-eylül döneminde tüketici fiyatları yüzde 4,19, üretici fiyatları ise yüzde 4,98 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyatlarının beklentinin altında gelmesi sonrasında bankalararası piyasada dolar 1,20 YTL' nin altına indi. Valörlü işlemlerde 1,1980'e kadar gerileyen dolar, sonra 1,1990'da tutundu. Rakamları değerlendiren Yapı Kredi Bankası Ekonomisti Yelda Yücel, döviz kurlarının olumlu etkisinin olmasına karşın TÜFE' de tamamıyla Ramazan ve okulların açılmasıyla gıda, eğitim ve giyim-ayakkabı kalemlerinde görülen mevsimsel faktörlerden kaynaklı bir artış gerçekleştiğini söyledi. Akbank Ekonomisti Seltem İyigün ise Ramazan ve okulların açılmasıyla artışların gerçekleştiğini, ancak beklenenin altında olduğu için olumlu bir sonuç çıktığını kaydetti. Verilerin, Merkez Bankası'nın elini rahatlatacağını vurgulayan ekonomistler, faiz indirimlerinin devamını bekliyor.

Tera Menkul Genel Müdürü Emre Tezmen, enflasyonun beklentiler dahilinde ve Merkez Bankası'nın hedefinin altında gerçekleştiğini belirterek, "Global piyasaların güçlü seyri ve FED'den yeni bir faiz indirimi beklentisiyle gelecek Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası'nın faizleri çeyrek puan daha indirdiğini görebiliriz." dedi. Yapı Kredi Bankası Ekonomisti Yücel, yıl sonuna kadar yüzde 0,75 puan indirim bekliyor. Rakamları 'gayet olumlu' şeklinde niteleyen Fortis Ekonomisti Erkin Işık ise hizmet fiyatlarındaki gelişmelerin önemli olduğunu dile getirdi. Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ ise bu yılın kalanı için yüzde 0,5, 2008'de yüzde 1 faiz indirimi bekliyor. Yıllık bazda TÜFE artışı yüzde 7,12 ile Merkez Bankası'nın eylül sonu için belirlediği hedefle uyumlu patikanın üst sınırı olan yüzde 7,3'ün altında kalmış oldu. Bu hedef aşılsaydı Merkez Bankası, hükümete ve IMF'ye enflasyondaki artışın sebeplerini belirten bir mektup yazacaktı. TÜFE'de yıl sonu hedefi yüzde 4 olarak belirlenmişti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayiinde fiyatlar geçen ay yüzde 0,64, tarım fiyatları yüzde 3,01 arttı. Ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,29 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Eğitimde yüzde 2,28, giyim ve ayakkabıda yüzde 1,62, lokanta ve otellerde yüzde 1,07 artış olurken, haberleşmede yüzde 0,50, eğlence ve kültürde yüzde 0,71, ev eşyasında yüzde 1,24 düşüş gerçekleşti. Alman elektronik devi Media Markt'ın elektronik ürünlerde yaptığı indirime diğer firmaların da katılması, enflasyondaki düşüşe destek verdi. Yıllık bazda TÜFE'nin en çok arttığı harcama grubu yüzde 11,76 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde oldu. Alkollü içecekler ve tütün yüzde 10,07, lokanta ve oteller yüzde 9,37, konutta yüzde 8,99, eğitimde yüzde 6,23 artış oldu.

Domates zam şampiyonu

Eylül ayında domates yüzde 22,16 ile zam şampiyonu oldu. Domatesi yüzde 20,87 ile salatalık takip etti. İstatistik Kurumu'na göre, TÜFE kapsamında yüzde 19,91 ile patlıcan, yüzde 10,93 ile çocuk ayakkabısı, yüzde 8,62 ile ayçiçeği yağı, fiyatı en çok artan ürünler arasında ilk beş sırayı paylaştılar. Ayrıca, bayan gömleği yüzde 8,32, yumurta yüzde 7,27, özel üniversite ücreti yüzde 6,76, okul servis ücretleri 6,09 ve üniversite harcı 5,05 artış gösterdi. Yaz bitimi ile en fazla fiyat düşüşü yüzde 24,31 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlarda yaşandı. Yurtiçi turları, yüzde 15,09 ile taze fasulye, yüzde 13,74 ile oturma odası takımı, yüzde 5,07 ile yaş üzüm, yüzde 4,85 ile erkek tişörtü izledi. Üretici fiyat endeksi kapsamında geçen ay en çok fiyat artışı ise yüzde 32,14 ile kuru incirde görüldü.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=596596