Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık Barışı'nın ikinci ayağından 20 milyar lira gelir hedefleniyor (28.06.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2009

Hükümetin kaynak bulmak için süresini 30 Eylül'e uzattığı Varlık Barışı'nda gözler gelecek paranın miktarına çevrildi. Yurtiçi ve yurtdışındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılması için ilk uygulamada yapılan 14 milyar 832 milyon TL'lik bildirimi artırmak isteyen Maliye, çıtayı yükseltti. Bu sefer en az iki katı gelir elde etmek isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından tanıtım atağına geçecek.

Daha önce gerekli tanıtımın yapılamadığına dikkat çeken yetkililer, "Bu sefer hem yurtiçi hem de yurtdışı tanıtım organizasyonları ile hedefimiz 20 milyar lira. Ancak 25 milyar lirayı da bulabiliriz." dedi. İlk uygulamada 14,8 milyar liralık bildirimde bulunulmasına rağmen yaklaşık 6 milyar liralık miktarın vergisi ödendi. Yurtdışından 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın yanı sıra 3,5 milyar liralık bildirimin de vergisi ödenmedi.

Varlık Barışı'nda beyan için başvuru süresi 30 Eylül 2009'a kadar uzatılırken yeni düzenlemede birikim sahiplerini ikna edecek önemli bir karar alındı. Beyan eden kişiye yönelik herhangi bir incelemede KDV farkı bulunması durumunda, bu miktar matrah farkından düşülebilecek. Kişi vergi cezasına düşmekten de kurtulacak. Örneğin yasa kapsamında yurtdışından yüzde 2 vergi ile 500 liralık beyanda bulunan bir kişinin 10 lira vergi ödemesi gerekiyor. Herhangi bir şekilde bu kişiye ait birkaç yıl sonra vergi incelemesinde 100 liralık kısma ilişkin KDV farkı bulunması durumunda miktar matraha dönüştürülerek buradan mahsup yapılabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda içerisinde Varlık Barışı'nın süresini uzatan ve 'torba kanun' olarak adlandırılan bütçe kanunlarında yer alan bazı hükümlerin ilgili kanunlara taşınmasını öngören yasa tasarısı, üç gün önce kabul edilerek yasalaştı. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar, bu tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi şartıyla mahsup edilerek, tarhiyat yapılacak. İndirimi reddedilen KDV'ye ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedel olacak. Ancak indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi halinde mahsup edilecek matrah tutarında yüzde 18'lik KDV dikkate alınacak. Bakanlar Kurulu, başvuru ve bildirim süresini üç ay daha uzatabilecek.

Yurtiçi ve yurtdışındaki birikimi ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlayan çalışma, Çankaya Köşkü'nün onayını beklerken ilk uygulamada beyan ettiği paranın vergisini ödeyemeyenler taksit kolaylığından yararlanamayacak. Maliye, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun kapsamında tahakkuk eden verginin herhangi bir şekilde tecil edilmeyeceğine karar verdi. Buna göre mükelleflerin çok zor durumda olup olmadıklarına bakılmaksızın söz konusu düzenleme kapsamında vergisini ödemeyenlerin borçlarına herhangi bir taksit yapılmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Tahsilat İç Genelgesi'ne göre tahakkuk eden vergi borcu gecikme cezası ile birlikte cebri icra takibi yapılacak. Maliye Bakanlığı'na verilen yetki ile mükelleflerin borcunu ödeyebilmek için banka hesapları veya diğer birikimlerine yönelik haczin kaldırılması talebi ise olumlu karşılanmayacak.

Malıye, 219 mılyon TL'nın peşını birakmiyor

Hükümetin geçen yıl kasımda yasalaştırdığı Varlık Barışı'na yoğun ilgi gösterilmişti. Ancak toplamda 14 milyar 832 milyon TL'lik bildirimde bulunulmasına rağmen yaklaşık 6 milyar liralık miktarın vergisi ödendi. Yurtdışından 5,2 milyar lira getireceğini beyan eden Ali Türkan'ın yanı sıra 3,5 milyar liralık bildirimin de vergisi ödenmedi. Yasa kapsamında 419 milyon liralık vergi tahakkuku gerçekleşti. Bu rakamın ise ancak 200 milyon TL'si tahsil edilebildi. Yurtdışından para getirmek için başvuranların sayısı ise 8 bin 600 oldu. Tahsilatın düşük çıkmasında Türkan'ın 104 milyon TL'lik vergisini yatırmaması etkili olurken Maliye, tahsil edemediği verginin peşine düştü.

Varlık Barışı neler getiriyor?

Yurtıçı ve yurtdışındaki birikimlerin beyan süresi 30 Eylül 2009 tarihine uzatıldı.

19 Haziran'a kadar başlayan incelemeler kapsam dışı kalacak.

Beyan edilen vergiye ilişkin ödeme şartı.

Bır ay içerisinde beyan ettiği miktarı getirene mahsup imkanı.

KATMA Değer Vergisi farkına ilişkin rakam matrah farkına çevrilebilecek.

Yurtdişi beyana yüzde 2, yurtiçine yüzde 5 vergi devam edecek.



http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=863681&title=varlik-barisinin-ikinci-ayagindan-20-milyar-lira-gelir-hedefleniyor