Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yapı denetim firmalarına vergi denetimi (28.06.09) PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2009

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu, yapı denetim firmalarında yoğun şekilde naylon fatura kullanıldığını belirledi.

Edinilen bilgiye göre, Hesap Uzmanları Kurulu, 2001 yılında 19 ilde başlatılan “Yapı Denetimi” alanında faaliyet gösteren firmalara yönelik vergi araştırmasına girişti.

Gerçekleştirilen ön incelemelerde, yapı denetim firmalarında yoğun bir vergi kaçağı bulunduğu, bazı firmaların adeta naylon fatura kullanım merkezine dönüştüğü anlaşıldı. Hesap Uzmanları, bu çerçevede ülkemizde faaliyet gösteren yapı denetim firmalarının kapsamlı şekilde incelenmesi kararını aldı.

Marmara Depreminin ardından Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da uygulamaya konulan yapı denetimi ile inşaatların denetlenmesi işleminin belediyelerden özel sektöre devredildiğine işaret eden bir Maliye yetkilisi, ön araştırma bulguları hakkında şu açıklamada bulundu:

“Yapı denetim firmalarının bir bölümü naylon fatura yuvası olmuş. Yasa gereği, inşaat sahipleri, bir yapı denetim firmasıyla anlaşmak durumunda. Diyelim ki 100 milyon dolarlık bir proje ve bu proje 3 yılda bitirilecek. Yapı denetim firmasına da yüzde 5'i oranında ücret ödenecek. Ancak, ülkemizde inşaatların önemli bölümü kat karşılığı yapılıyor. Müteahhitler ek yük altına girmiyor. İnşaat sahipleri de bu yüzden yapı denetim firmalarına mevzuatta öngörülen ücreti vermek istemiyor. Yapı denetim firmasına, (Ben sana 5 milyon dolar veremem. Bu işi 500 bin dolara yapar mısın?) diyor. Yapı denetim firması da, işi kaybetmemek için bunu kabul ediyor. Firmaya 500 bin dolar ödeniyor ancak 5 milyon dolarlık fatura kesiliyor. Firma bunun vergisini ödeyeceği için bu defa gidiyor 4.5 milyon dolarlık naylon fatura alıyor. Bunu da hesaplarda gider gösteriyor.”

SADECE YAPI DENETİME NAYLON FATURA BASANLAR VAR

Maliye yetkilisi, ön inceleme sırasında sadece yapı denetim firmalarına naylon fatura basan işletmeler olduğunu belirlediklerini de bildirdi.

Yapı denetim firmaları nezdinde detaylı bir vergi incelemesi yapılacağını kaydeden Maliye yetkilisi, ortaya çıkacak sonuçları ve sistemdeki aksaklıkları Bayındırlık ve İskan Bakanlığına da aktaracaklarını söyledi.

YAPI DENETİM YAYGINLAŞTIRILIYOR

Bu arada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, halen 19 ilde uygulamada bulunan yapı denetim sistemini, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerini kapsayacak şekilde 59 ilde yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.

Hazırlanan Taslak ile yapı denetim uygulamasına Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Isparta, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Samsun, Şırnak, Siirt, Tokat, Tunceli, Uşak, Van ve Zonguldak'ın dahil edilmesi planlanıyor.

Düzenleme ile kamuya ait yapı ve tesisler ile yasada belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar hariç, söz konusu illerde inşa edilecek tüm binaların yapı denetimine tabi olması zorunlu tutuluyor.

Uygulamanın yaygınlaştırılması halinde, 59 ildeki yapılar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından aldığı izin belgesiyle çalışan, tüzel kişiliğe sahip yapı denetim kuruluşlarının denetimine tabi olacak.

Öte yandan uzmanlar, yapı denetim sisteminde vergisel boyut dışında da bazı sorunlar bulunduğunu belirtiyor.

Sahte belge kullandıkları gerekçesiyle faaliyetleri askıya alınan bazı firmaların, yeni isimler altında çalışmaya devam ettikleri, sağlıklı denetim faaliyetinde bulunmadıkları ileri sürülüyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/11959723.asp?mnID=11959723