Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergiler AB ile uyumlu hale gelecek (02.07.09) PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2009

Türkiye, 3,5 yıl önce tarama toplantılarıyla başlayan AB üyelik müzakerelerinde bugün açılan vergilendirme faslıyla müzakerelere konu toplam 33 faslın 11’inde süreci başlatırken, doğrudan ve dolaylı vergileri AB müktesebatıyla uyumlu hale getirme fırsatı yakaladı.

KDV ve özel tüketim vergilerini kapsayan AB müktesebatına göre KDV uygulamasında yerli ve ithal ürün ayrımı yapılmaması gerekirken, enerji, alkollü içecek ve tütün ürünlerini ilgilendiren özel tüketim vergilerinin AB’nin belirlediği aralığa uygun olması isteniyor.

Doğrudan vergilendirmeyle ilgili AB müktesebatı ise tasarruf mevduatlarının vergilendirmesi ve sınır ötesi ekonomik faaliyetlerde çifte vergilendirmelerin engellenmesini düzenliyor.

Vergilendirme faslıyla ayrıca vergi kaçırmanın önlenmesi ve gelir idarelerinin daha etkin çalışabilmesi için idari işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma hedefleniyor.

Türkiye’nin vergilendirmede AB standartlarına ulaşmasıyla doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında cazibesini artırması bekleniyor.

Bu arada vergilendirme faslı için AB’nin Türkiye’den istediği kapanış kriterleri arasında, alkollü içecekler, ithal tütün ve tütün mamullerinde ayrımcı vergilendirmeyi tamamen durdurması, vergiyle ilgili idari kapasitesinin yeterliliğini ispat etmesi ve vergilendirme konusunda bilişim altyapısını AB ile uyumlu hale getirmesi bulunuyor.

http://kobi.milliyet.com.tr/haber/kobi-vergiler-ab-ile-uyumlu-hale-gelecek,4595