Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliyeci, konser ve maçları kaçırmıyor (03.07.09) PDF Yazdır e-Posta
03 Temmuz 2009

Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye ağırlık veren Maliye Bakanlığı, yönünü kültür ve sanat dünyasına çevirdi. Manken, sanatçı ve futbolcuların magazin programlarında teşhir edilen lüks harcamalarını takibe alan Bakanlık, konser ve maçları da denetim listesine dahil etti.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı ekipler, son günlerde Harbiye, Kuruçeşme Arena, Beşiktaş Kültür Merkezi, Lütfi Kırdar, Cemal Reşit Rey ve Atatürk Kültür Merkezi gibi konser alanlarını mesken tutuyor. Ekipler, bilet satış şirketi Biletix'te ilan edilen konserleri ve gazete sayfalarında yayınlanan toplu organizasyon ilanlarını inceleyerek, o gün yapılacak etkinlikleri tespit ediyor.

Denetim birimleri, günlük konser ve organizasyonlara iki-üç saat öncesinden giderek, büfelerde satışa sunulan çay, tost ve sandviç gibi gıda maddelerinin sayımını gerçekleştiriyor. Konser sonrasında bir sayım daha yapan denetmenler, satılan ürünlerin fişinin kesilip kesilmediğine bakıyor. Örneğin organizasyon başlamadan önce 200 olan sandviç sayısının 30'a düşmesi halinde aradaki farkın beyanının doğru olup olmadığı kontrol ediliyor. Fiş kesilmediği tespit edilirse ceza uygulanıyor.

Maliye ekipleri, bu yıl lig maçlarında da benzer şekilde denetim yapmıştı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, stadyumlarda yaptıkları kontrollerden çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, "Önceki yıllarda Fenerbahçe maçına gittiğimde alışverişte fiş vermiyorlardı. Şimdi ise bir bardak çay içsem bile hemen fişini kesiyorlar. Çünkü maç sonrasında Maliyecilerin gelip kontrol yapacağını ve hem vergisini hem de cezasını tahsil edeceğini iyi biliyorlar." dedi. Vergi Dairesi Başkanlığı, manken ve sanatçılar başta olmak üzere birçok ünlü ismi de yakın takibe aldı. Bunun için özel ekip kuran başkanlık, gazete ve televizyonların magazin programlarındaki haberleri de yakından takip ediyor.

Beş yıldızlı otel ve yat limanlarında şortlu denetim dönemi

Manken ve sanatçıları takibe alan Maliye Bakanlığı, turizm mevsiminin başlamasıyla otelleri de denetlemeye çıktı. Şortlarını giyen ekipler, beş yıldızlı oteller, turistik çarşılar, rafting alanları ve ören yerleri ile yat limanlarında vergi denetimi yapıyor. Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, turizme yönelik özel bir ekip oluşturduklarını söyledi. Sütçü, "Antalya'da sektörü iyi bilen 60 kişilik bir ekibimiz var. Gelir İdaresi, Ankara'dan da 40 profesyonel denetmen gönderdi. Bu sezon toplam 100 kişilik ekiple turizmi denetleyeceğiz." dedi. Sütçü, önceki yıllarda otellerde vergi denetiminin sadece yazarkasalara bakılarak yapıldığını, şimdi ise her evrakı, gelir ve gideri en ince ayrıntısına kadar inceleyeceklerini kaydetti. Tesislerde kaç kişinin konakladığının tespitini de yapacaklarını vurgularken, "Yazışmaları, alışveriş faturalarını inceleyeceğiz. Otelde kaç kişi kaldığından odaların temizliğine kadar her şeye bakacağız." açıklamasını yaptı. Denetmenler, otellerde görev yapan üst düzey personelin maaş bordrolarını da inceliyor. Ayrıca otel içindeki mağaza ve masaj salonlarını kiralama kontratlarına da bakılıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=865549&title=maliyeci-konser-ve-maclari-kacirmiyor