Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankalardaki teşmil sessiz sedasız kalktı (05.07.09) PDF Yazdır e-Posta
05 Temmuz 2009

    Üç bankada 22 bin çalışanı yakından ilgilendiren teşmil kararı, Bakanlar Kurulu kararıyla sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı. Türkiye İş Bankası'nın Basisen'le yaptığı toplu sözleşme 19 Mart'ta alınan kararla, Fortis, Denizbank ve Finansbank ile iştiraklerinde çalışanlar için de geçerli kılınmıştı. Böylece 22 bin çalışanın 31 Mart 2010'a kadar aylık 250 lira zam hakkı, iki ikramiye ve izin hakkı olmuştu. Ancak Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu düzenleme yürürlükten kaldırıldı.

    Teşmil, çalışma hayatında yer alan düzenlemelerden biri. Bir sendikanın imzaladığı toplu sözleşmenin diğer işletmeler için de emsal oluşturulması olayına "teşmil" deniliyor. Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası da, bu hakkını kullanmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na geçen yıl temmuz ayında başvurdu. İş Bankası'yla yaptığı toplu sözleşmenin diğer bankalarda da geçerli olması talebini ileten sendikanın talebiyle, Fortis, Finansbank ve Denizbank ile iştiraklerinde çalışanlar için teşmil kararı çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla çıkan teşmil kararı, nisan ayında da resmiyet kazandı.
    
    Seçimden önce geldi

    Ancak mart ayında seçimlerden önce teşmil kararı alan Bakanlar Kurulu, perşembe günü kararını sessiz sedasız yürürlükten kaldırdı. Bakanlar Kurulu kararında, "söz konusu bankalardaki ücret sistemi, bu kurumlardaki uygulamaların Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi ve bağlı işyerlerinden farklı olması ve aynı işkolunda faaliyet gösteren diğer bankaların genel ücret düzeyleri de dikkate alınarak yürürlükten kaldırılmıştır" denildi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=125425&KTG_KOD=411