Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kart borcunu 30 günde ödeyene faiz yok (08.07.09) PDF Yazdır e-Posta
08 Temmuz 2009

    Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilen, icra takibi başlatılan veya banka tarafından takip olunan kredi kartı borçları için 60 gün içinde bankaya başvuru yapılacak.

    "Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" uyarınca, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20'sinden aşağı olamayacak. Bu oranı yüzde 40'a kadar artırmaya, artırdığı oranı yüzde 20'ye kadar düşürmeye veya belirtilen sınırlar dahilinde bu oranı kart hamili grupları itibariyle farklılaştırmaya yetkili olacak. Kart sahibi, hesap özetinde yer alan asgari ödeme tutarını son ödeme tarihinde ödemezse, sözleşmede öngörülen gecikme faizi dışında bir yükümlülük altına sokulamayacak.

    Kart sahipleri, icra takibine konu olmuş takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekâlet ücretinin yüzde 25'ini de kabul edilen plan çerçevesinde borçlarını ödeme hakkına sahip olacak. Ana borç ile faiz borcu 31 Mayıs 2009 tarihine kadar Merkez Bankası'nca 3 aya kadar vadeli ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranı esas alınarak ilan edilecek aylık endeks katsayısıyla çarpılmak suretiyle ödeme planına esas borç tutarı hesaplanacak.
    
    Vadeli ödemeye faiz uygulanacak
    Hesaplanan ödeme planına esas borç tutarı, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde bir defada ya da taksitle ödenirse herhangi bir ilave borç hesaplamasına gidilmeyecek. Ödeme planına esas borcun vadeli olarak ödenmesi talep edilirse aylık eşit taksitler şeklinde ödenecek borç tutarı 6 aylık vade için 1.04, 12 aylık vade için 1.08, 24 aylık vade için 1.18, 36 aylık vade için 1.26 ile çarpılacak. Hesaplanacak tutar ay sayısına bölünerek belirlenecek. Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödenecek.

    Kredi kartı borçlusunun başvurusu ve yapılan ödeme planı doğrultusunda, taksit tutarlarını ödemesi şartıyla yapılmış işlemler saklı kalmak kaydıyla icra işlemleri duracak, İcra ve İflas Kanunu'nda belirtilen süreler işlemeyecek. Altı aylık vade de dahil olmak üzere kabul edilen taksit planına göre 1 yıl içinde 3 taksitin ödenmemesi halinde, sağlanan haklar kaldırılabilecek ve icra takip işlemleri devam edecek.
    
    BORÇ YAPILANDIRMAK İÇİN İZLENECEK YOL
        * Kart sahipleri yasadan yararlanmak için öncelikle 31 Mayıs 2009'a kadar temerrüde düştüğüne ilişkin belgeye sahip olmalı.
        * Yasanın yürürlük tarihi itibariyle öngörülen 60 günlük süre içerisinde bankaya yazılı ve belgeli başvuru yapılacak.
        * Tüketici, kredi kartı borcunu nasıl ödeyeceğine karar vererek borç peşin ödenecekse herhangi bir faiz ödemeyecek.
        * Tüketici, taksitle ödemeyi tercih ediyorsa söz konusu seçeneklerden 6 aylık vade için yüzde 1,04, 12 aylık vade için yüzde 1,08, 24 aylık vade için yüzde 1,18 ve 36 aylık vade için yüzde 1,26 aylık endeks katsayısı çarpımı ödeme durumu için en uygun olanı seçecek.
        * Vadeli ödemelerde ilk taksit peşin olarak ödenecek, ödemeler başvuru dilekçesinde belirtilen ödeme planına uygun olarak düzenli olmak zorunda.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=125643