Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşte KOBİ'lere nefes aldıracak proje (13.07.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Temmuz 2009

Reel sektöre kredi musluğunu açacak Kredi Garanti Fonu'na (KGF) ilişkin çalışmanın detayları belli oldu.

Fon'a sermaye koyarak ortak olan bankalara Hazine tarafından ayrıcalık tanınması düşünülüyor. Buna göre Fon'a ortak olan bankanın müşterisi Hazine'nin sisteme aktaracağı 1 milyar TL'lik destekten faydalanabilecek. Bakanlar Kurulu'na gönderilecek yeni düzenleme ile öncelikli olarak Hazine ile KGF arasında protokol imzalanacak. Edinilen bilgilere göre Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'nin 'ortaklık' çağrısına şimdiye kadar yaklaşık 15 mevduat ve katılım bankası olumlu cevap verdi. Finans kuruluşlarının Fon'a ilk etapta 40 milyon TL'si nakit, 40 milyon lirası da taahhüt olmak üzere toplam 80 milyon liralık sermaye koyması hedefleniyor. 20 bin TL sermaye ile kurulan KGF'nin özkaynakları şu an itibarıyla 80 milyon liraya ulaşmış durumda. Bankaların desteği ile bu rakam ikiye katlanacak. Böylece finansman sıkıntısı çeken reel sektörün kefalet sorunu çözüldüğü için bankalardan daha rahat kredi kullanma imkanı doğacak.

Düzenlemeye henüz son şekli verilmedi. Ancak hafta başında TBB üyeleri ile toplanan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sistemin işleyişine yönelik talepleri dinledi. Babacan, Fon'a sermaye koyacak bankalara destek sözü verdi. KOBİ'lere kaynak aktarımının yolunu açan Kredi Garanti Fonu yasası geçen ay Meclis'te kabul edilmişti. Bu düzenlemeyle Hazine, kredi garanti kurumlarına 1 milyar lira nakit kaynak sağlayacak ya da devlet iç borçlanma senedi ihraç edecek. Aktarılacak bu kaynak ile en az 10 milyar liralık krediye kefalet sağlanması bekleniyor. Kredi Garanti Fonu, kullanılacak kredinin yüzde 65'ine kefalet sağlarken, kredi riskinin yüzde 35'i de bankalar tarafından üstlenilecek. 1994 ile 2006 yılları arasında toplam 120 milyon lira kredi sağlayan KGF, 2006-2008 döneminde 150 milyon liralık krediyi finanse etti.


http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=868768&title=iste-kobilere-nefes-aldiracak-proje