Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi teşviki tuttu, hurdaya ayrılan araç sayısı 4 bini buldu .(13.07.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Temmuz 2009

Trafik güvenliğini tehdit eden yaşlı kamyonların hurdaya ayrılması için getirilen vergi teşviği başvuru sayısını önemli ölçüde artırdı.

Trafik güvenliğini tehdit eden yaşlı kamyonların hurdaya ayrılması için getirilen vergi teşviki başvuru sayısını önemli ölçüde artırdı. Araç sahipleri, vergi borçlarının silinmesi uygulaması yürürlüğe girer girmez, kamyonlarını hurdaya ayırmak için Makine Kimya Endüstrisi'nin hurda işletmelerinin yolunu tuttu. Böylece son 2 ayda hurdaya ayrılan araç sayısı 4 bini buldu. Aracını hurdaya ayıran vatandaşlara 6 bin 500 TL'ye ulaşan miktarlarda ödeme de yapılıyor. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, daha önce başarısız olan çalışmanın, vergi borçlarının silinmesi uygulamasıyla bu defa hedefine ulaştığını açıkladı. Trafik güvenliğini tehdit eden ticari yaşlı kamyonların hurdaya ayrılmasının önemli bir proje olduğuna değinen Aydın, "Proje bir yıl önce hayata geçti. Ancak, başarılı olmadı. Hurdaya ayrılan araç sayısı günde 3 ile 5 arasındaydı. Çünkü, hurdaya ayırmaları karşısında bizim onlara verdiğimiz para vergi borçlarını bile karşılamıyordu. Vergi borçlarının silinmesi uygulamasına geçilmesiyle durum değişti. Şimdi günde 100 ila 150 araç hurdaya çıkıyor. Hem vergi borçları siliniyor, hem de üstüne para alıyorlar." dedi. Talat Aydın, önemli bir uyarıda da bulundu. Yaşı tutan her kamyonun vergi borcunun silinmediğine işaret etti. Sadece, ticari nakliye yapan kamyonların borcunun silindiğini kaydetti.

MİNİBÜSLERE DE HURDA YOLU GÖRÜNDÜ


Ulaştırma Bakanlığı, 2010 yılına kadar, trafik güvenliğini tehdit eden ve çevre kirliliğine sebep olan kamyon, otobüs ve çekicilerin yanı sıra, kamyonet ve minibüsleri de hurdaya ayırmayı planlıyor. Bu kapsamda hazırladığı kanun maddesi, son gün Meclis'ten geçti. Artık, kamyonet ve minibüsler de hurdaya ayrılabilecek. Bu gelişmenin ardından Ulaştırma Bakanlığı, trafikten çekmeyi düşündüğü hurda araç sayısını 100 bine çıkardı. Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Haziran 2010'a kadar hedeflenen sayıya ulaşacaklarını söyledi. Aydın, model yükseldikçe, hurdaya ayrılan araç sayısının da arttığını kaydetti. Ulaştırma Bakanlığı, hurdaya ayrılan araçlara modeline ve kilosuna göre para ödüyor. Buna göre, 1973 model ve öncesi taşıtlar için kilo başına 0,70 TL, 1974 ile 1976 model taşıtlar için 0,90 TL, 1977 ile 1979 model arası taşıtlar için 1 TL ödeme yapılıyor. 1974 model 3 bin 420 kilogram bir araç için 3 bin 78 TL ödeme yapılıyor. Ancak, bu aracın K belgesi var ise ek olarak 750 TL daha ödeniyor. Böylece, araç sahibi toplam da 3 bin 828 TL'yi en geç bir ay içinde cebine koyuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=868751&title=vergi-tesviki-tuttu-hurdaya-ayrilan-arac-sayisi-4-bini-buldu