Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gelir vergisi reformu Şimşek'in masasında (13.07.09) PDF Yazdır e-Posta
13 Temmuz 2009

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gündemine gelir vergisi reformunu aldı. Çalışmaları yaklaşık 3 yıldır süren gelir vergisi reformunun özellikle kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasına yönelik önlemlerinin hayata geçirilmesini isteyen Şimşek reformun tekrar gözden geçirilmesi için talimat verdi. Reformun 2010 yılında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Vergi Konseyi sade ve anlaşılır olması ilkesinden hareket ederek 2006 yılında gelir vergisi üzerinde bir çalışma başlattı. O tarihten sonra hemen hemen tamamlanma aşamasına gelen reform bir türlü TBMM gündemine gelemedi. Geçen yıl Maliye Bakanlığı'na sunulan çalışma o tarihten beri de Maliye Bakanlığı'nda bekliyor. Şimdi ise Maliye Bakanı Şimşek'in gelir vergisi üzerinde çalışmalara başlanılmasını istediği ve reform üzerinde tekrar çalışılmaya başlandığı ifade edildi.
    
Gelir-gider arasında bağlantı kurulacak

IMF'nin üzerinde ısrarla durduğu "nereden buldun" uygulamasının daha yumuşatılmış olarak gelir vergisi içinde yer alması bekleniyor. Şimşek Maliye Bakanı olduktan sonra sık sık gelir ile gider arasındaki bağlantının kurulması gerektiğini dile getirdi. Şimşek, çeşitli konuşmalarında gelecek dönemde belli çerçevede vergide çapraz denetimi getirmeyi düşündüklerini ifade ederek, cari yıl içinde gelir gider uyumunu arayacaklarını kaydetmişti. Şimşek'in dediği model; bir kişi gelirini az göstermesine rağmen örneğin lüks bir evi, yazlığı, lüks arabası ya da yatı varsa bunun tespit edilerek aradaki uyumsuzluğu açıklaması sistemine dayanıyor. Gelir vergisi reformunda geçmişte bunun için çalışmalar yapıldı. Son çalışmalarda ise özellikle piyasaları ürkütmemek için bu sorgulamanın 1 yıl ile sınırlı kalması konusunda karar kılındı. Yani gelir-gider arasındaki bağlantıya 1 yıl geriye dönülerek bakılacak.
    
Hapis cezası için de ek düzenleme olacak

Yine kayıtdışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde kaçakçılık suçlarının alt ceza limitini 1 yıldan 18 aya çıkaran yasa yürürlüğe girdi. 5904 sayılı yasanın 23'ncü maddesiyle defterlerinde hesap ve muhasebe hilesi yapanlara, yanıltıcı belge düzenleyen ve kullanlara direk hapis cezası verilmesinin yolu açıldı. Ancak Türk Ceza Kanunu'nda iki yıla kadar olan cezalar ertelenebiliyor. Yetkililer, kaçakçılık suçunu 18 aya çıkaran yasanın yürürlüğe girdiğini ama Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemenin kaldığını belirterek, bu nedenle yasanın uygulanmasında şu anda pürüz olduğunu dile getirdiler. Ancak Meclis açıldıktan sonra TCK'da ilgili düzenlemenin yapılacağını belirttiler.

TCK'ya iki yıla kadar cezaların ertelenebileceğini düzenleyen bölüme vergi kaçakçılığı suçu ile ilgili hapis cezalarını hariç tutulan bir ifade eklenecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=125912&KTG_KOD=480