Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvikte son söz Bakanlar Kurulu'nda (14.07.09) PDF Yazdır e-Posta
14 Temmuz 2009

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), uzun süredir beklenen teşvik ve kredi garanti fonuyla ilgili çalışmaları tamamlayarak son sözü Bakanlar Kurulu'na bıraktı.

    Ekonomi Koordinasyon Kurulu dün Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla dün toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, Kredi Garanti Fonu'na verilecek Hazine desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının değerlendirildiği ve söz konusu taslağın bugün yapılacak Bakanlar Kurulu'na sunulmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Açıklamada, bölgesel ve sektörel yatırım teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu Karar Taslağı'nın da nihai hale getirildiği ve söz konusu taslağın Yüksek Planlama Kurulu ve Bakanlar Kurulu onayına sunulması kararlaştırıldığı vurgulandı.
    
    Teşvikte rötuşlar olabilir
    EKK'nın gündeminde olan Kredi Garanti Fonu düzenlemesi için uzun süredir çalışılıyor. Oluşturulan yeni yapıya göre, Hazine fona sermaye değil; kaynak aktaracak ve 1 milyar TL'lik kaynağı fona verecek. Fonun sermayesi ise 80 milyon TL'den 250 milyon TL'ye çıkarılacak. Bunun için TOBB, KOSGEB ve bankaların fonda 80'er milyon TL'lik sermayeleri olacak, halen paydaşlara ait bulunan sermaye tutarları da 80'er milyon TL'ye yükseltilecek. Fondan yıllık cirosu 25 milyon altında ve en az 250 çalışanı olanlar yararlanacak. 30 haziran 2008'den önceki iki yıl içinde takibe düşmüş borcu olmama koşulu da aranacak.

    Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelecek olan teşvik sisteminde ise ekonomi bürokrasisi bir süredir ufak tefek rötüşlar üzerinde çalışıyor. Hazırlanan yeni sistem, bölgesel, sektörel ve büyük yatırımlara SSK prim desteğinden, Kurumlar Vergisi indirimine kadar 7 farklı alanda kolaylık sağlanmasını öngörüyor. Sistemle, Türkiye teşvik uygulamalarında 4 ana bölgeye ayrılıyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=126008&KTG_KOD=480