Bavul Ticaretinde Muhasebe Uygulamaları |
15 Temmuz 2009 | |
Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-b maddesinde Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara yapılan teslimler ihracat istisnası kapsamına alınmış ve bu istisnanın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, 43 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre istisna, verginin satış sırasında tahsil edilip, malın yurt dışına çıkarılışını müteakip alıcıya iade edilmesi şeklinde uygulanmaktadır.
Daha sonra maliye bakanlığı 61 Numaralı KDV Genel Tebliği ile Türkiye'de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan satışlarda Katma Değer Vergisi ihracat istisnasıuygulaması getirmiştir. Dileyen mükellefler 43 nolu tebliğ kapsamında satış yapabilecekleri gibi 61 nolu tebliğ kapsamında da satış yapabileceklerdir.
Bu makalemizde 61 nolu KDV Genel Tebliği kapsamında ihracat istisnasına ilişkin olarak özel fatura uygulaması ve bu satışların KDV beyannamesinde gösterilmesi aşamaları açıklanacaktır. 1- Özel Fatura Uygulama Aşamaları a) Vergi dairesine başvurarak “Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Döviz Karşılığı Satışlarda Katma Değer Vergisi İhracat İstisnası İzin Belgesi” alınması,
b) İstisna Belgesi ile matbaada özel fatura bastırılması,
c) Bu kapsamdaki satışlarda Özel Fatura 5 nüsha olarak düzenlenecek, 1. nüshası alıcıya verilecektir. 2, 3 ve 4. nüshalar malın gümrükten çıkışı sırasında onaylatılacak, 5. nüsha ise satıcıda kalacaktır. Bu satışlar katma değer vergisi tahsil etmeden yapılacak.
d) Satış bedeline ait döviz, bankalara veya Özel Finans Kurumlarına satılacak ve buna ilişkin olarak düzenlenecek döviz alım belgesinin aslı veya noter onaylı örneği, ilgili döneme ait katma değer vergisi beyannamesine eklenecektir. (Beyannameler elektronik ortamda gönderildiğinden ihracatın gerçekleştiği aylar için bir dilekçe ekinde ilgili vergi dairesine verilecektir.)
e) İstisna belgesi kapsamında yapılan satışların 3 ay içinde gümrük kapılarından yurt dışına çıkarılması ve bu gümrük kapılarında onaylatılan Özel Faturaların çıkış tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde satıcıya intikal etmiş olması gerekmektedir.
f) Bu şekilde onaylatılan Özel Faturaların 2 ve 3. nüshası gümrük görevlilerine teslim edilecek, 4. nüshası ise çıkış tarihini izleyen 1 ay içinde satıcıya intikal ettirilecektir. 2- Özel Faturalı Satışların KDV Beyannamesinde Gösterilmesi:
a) KDV Beyannamesinin matrah bildirimine ilişkin “Diğer İşlemler” bölümünde 24 nolu satıra Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılan satışlar toplamı, 25 nolu satırına da hesaplanan KDV yazılır.
b) KDV Beyannamesinin “İndirimler” bölümünde 36 nolu satıra ilgili ayda veya önceki aylarda Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılan satışlardan Gümrük onaylı ve DAB' a bağlanan özel faturalara ait KDV yazılır. Yani ihracatı gerçekleşen faturalara ait KDV' ler bir anlamda düzeltilmiş olur.
c) KDV Beyannamesinin “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” bölümünde ilgili ayda veya önceki aylarda Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılan satışlardan Gümrük onaylı ve DAB' a bağlanan özel faturalara ait teslim ve hizmet bedeli ve yüklenilen KDV yazılır.
Kemal Demirci, Baş Denetçi |