Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez indirdikçe bankalar kâr yazıyor (19.07.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2009

Bankaların mayıs ayı kârının 9 milyar TL olduğunu belirten BDDK Başkanı Bilgin, "Merkez Bankası faizleri düşürdüğü için bankalar, ellerindeki yüksek faizli kağıtlar, devlet kağıtları, hazine bonolarından kâr yazıyor. Asıl nedeni budur. Diğer bir nedeni de uzun vadeli kredilerdir" dedi

Merkez indirdikçe bankalar kâr yazıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, "Türkiye'de 49 tane bankamız var. Bir bankadaki sorun, Türkiye'deki faizleri, ekonomik dengeleri, enflasyonu ve güvenirliği çok etkiler. Dolayısıyla bankalarımız kâr elde ettikçe bizim mutlu olmamız lazım" dedi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Malatya'da Divan Bilim Kültür Sanat Derneği'nin düzenlediği "Global ekonomik kriz ve Türk finans piyasasına yansımaları" konulu bir konferans verdi.

NEDENİ ASLINDA ÇOK BASİT...


Bilgin, "Bankaların kârı Mayıs 2009 döneminde 9 milyar TL, Mayıs 2008'de bu 7 milyar TL'ymiş. Şunu söyleyebilirsiniz: 'herkes zarar ederken, bankalarımız nasıl kâr etti?' Bu durum çok da eleştiriliyor. Nedeni çok basit: Merkez Bankası faizleri düşürdüğü için, bankaların elindeki yüksek faizli kağıtlar, devlet kağıtları, hazine bonolarından kâr yazıyorlar. Asıl nedeni budur. Diğer bir nedeni de portföylerindeki uzun vadeli kredilerden kâr yazıyorlar. Çünkü zamanında onları yüksek faizle vermişlerdi. Temel nedeni budur" şeklinde konuştu.

KRİZİ MEDYA KÖRÜKLÜYOR!

Psikolojinin çok önemli olduğunu da belirten BDDK Başkanı, "Benim gözlemlediğim, televizyonlarda ve gazetelerde, maalesef köşe yazarlarının ya da haberlerin yüzde 75'i ya da 80'i biraz krizi körükler mahiyette. Aslında krizi biraz da kendimiz yapıyoruz. Örneğin ÖTV indirimi oldu geçenlerde. Biz kredileri izliyoruz, taşıt kredilerinde doğru dürüst artış yok, hatta azalma var. Aslında halkımız tüketime hazır" açıklamasında bulundu.

Türk bankacılığı yurtdışına açılıyor

Türkiye'de 17 yabancı bankanın bulunduğunu belirten Bilgin, "Türkiye'de şu an 49 tane banka var. Çok bilinmemekle beraber yurt dışında 25 bankamız var. Aslında Türk bankacılığı sadece kendi ülkesinde değil, yavaş yavaş yurt dışına da açılmak istiyor" ifadelerini kaydetti. Şu anda takibi en yüksek olan kredi türü kredi kartları olduğunu belirten Bilgin, "Kredi kartlarındaki takibe dönüşüm oranı yüzde 9'lar düzeyinde. Bunun nedeni, zamanında bankalarımızın bir miktar pazarlama hatalarıdır" açıklamasında bulundu.

Hassas olmak zorundayız


Bankaların korunması gerektiğine işaret eden BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Mayıs sonu itibariyle Türk bankacılık sisteminin aktif toplamı 745 milyar TL'dir. Türkiye milli gelirinin yaklaşık yüzde 80'i. Çok hassas olmak zorundayız" dedi.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=19.07.2009&i=199457