Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Lokanta, Otel, Tatil Köyü vb Tesislerin Bünyesinde Verilen Yemek Hizmetlerinde KDV Oranı PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2009

Image

Lokanta, otel, tatil köyü ve benzeri tesislerin bünyesinde verilen yemek hizmetlerinde KDV oranı 18% olarak belirlendi.

KDV Kanununa ekli (II) sayılı listenin “B Diğer Mal ve Hizmetler” bölümünde yer alan hüküm gereği; gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç olmak üzere kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan ve diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç) %8 KDV oranı uygulanmaktaydı.

15 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15200 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile;

1. birinci sınıf lokanta ruhsatı yada işletme belgesine sahip yerler

2. üç yıldız ve üzeri oteller

3. tatil köyleri,

4. ve benzeri tesislerin

bünyesindeki lokantalarda verilen hizmetler için KDV oranı %8’den 18%’e çıkarılmıştır. Yeni uygulama 15 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktdır.

Bakanlar Kurulu Kararında “lokanta” denilmiş olmakla birlikte otel, tatil köyü ve benzeri tesislerin lokanta dışındaki bölümlerinde (örneğin bar, café, lobi,) sunulan yeme içme hizmetinin de %18 KDV oranına tabi olacağı düşünülmektedir.

Yeni düzenleme, herşey dahil sistemde bir değişikliğe yol açmamıştır. Buna göre, herşey dahil sistem içerisinde verilen yemek hizmetinin ayrıştırılmasına gerek bulunmamaktır. Faturada tek bir fiyat gösterilmesi kaydıyla yemek dahil tüm hizmet eskiden olduğu gibi %8 oranına tabi olacaktır. Herşey dahil sistemi dışında sağlanan yemek hizmeti olursa, bunlar için %18 oranı uygulanacaktır.pwc