Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye denetimlere standart getirecek (21.07.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2009

Maliye Bakanlığı vergi incelemeleri dahil bütün teftiş, inceleme ve soruşturmalar için doğruluk, dürüstlük, adillik gibi kavramların ön plana alındığı 'Görev Standartları' hazırlayarak, uygulamaya koydu

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, Bakan Mehmet Şimşek'in de oluruyla vergi incelemeleri dahil bütün teftiş, inceleme ve soruşturmalar için 'Görev Standartları' hazırlayarak, uygulamaya koydu. Diğer denetim birimlerince de kullanılması öngörülen görev standartlarıyla, 'Görevlerin amacına uygun şekilde, verimli, etkin ve etik ilkeler içinde gerçekleştirilmesi, görev sonuçlarının adil ve güvenilir olması ve görevlerin kalite kontrol, görevlilerin de performans bakımından değerlendirilmesine ortam hazırlanması' amaçlandı.

HAZİNECİ YAKLAŞIM...

Bütün teftiş, inceleme, soruşturma ve diğer denetim görevlerinde kullanılacak yeni görev standartları, 4 temel başlık altında sıralandı. Bunlar da, 'etik ilkeler ve temel mesleki nitelik standartları', 'çalışma standartları', 'raporlama standartları' ve 'görevlerin yönetimi ve kalite kontrol standartları' olarak belirlendi. Çalışma standartları içinde, ortak çalışma, teftişe ilişkin çalışma, soruşturmaya ilişkin çalışma, vergi ve diğer incelemelere ilişkin çalışma standartları da ayrı alt başlıklar halinde düzenlendi. Görev standartlarıyla, denetim elemanlarından inceleme, soruşturma ve teftiş sırasında adil, doğru, dürüst ve nazik olmaları, imtiyazlı muamelede bulunmamaları, herhangi bir baskıya ve yönlendirmeye maruz kalmadan görevlerini yerine getirmeleri, temkinli hareket etmeleri, vergi incelemelerinde mükellef haklarına saygı göstermeleri ve Hazineci yaklaşımdan kaçınmaları istendi.

ETKİNLİĞİ SORGULANMALI

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanvekili Gençosman Yaraşlı da, görev standartlarıyla ilgili değerlendirmesinde, yönetimin bir fonksiyonu olan ve bir doğruluk, uygunluk, akılcılık sorgulaması niteliğinde bulunan denetim faaliyetinin bizzat kendisinin etkinliğinin de sorgulanması gerektiğini belirtti. Bu konuda dünyada, 'denetim faaliyetlerinin gerek kalite, gerekse güvenirlilik yönüyle standarda bağlanması' eğilimi bulunduğunu kaydeden Yaraşlı, denetim standartlarının, denetim faaliyetlerinin icrasına yönelik teknik esaslarla birlikte, denetçinin sahip olması gereken etik ve mesleki niteliklere yönelik düzenlemeleri de içerdiğini vurguladı.

Sürekli vergi indirimi uygunsuz

M aliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüketimde önceliği olan bütün mal ve hizmetlerin KDV oranlarında sürekli indirime gidilmesinin, hem KDV tekniği hem de bütçenin gelir gider dengesi dikkate alındığında uygun görülmediğini bildirdi. Şimşek, CHP İzmir Milletvekili Abdurrezzak Erten'in soru önergesine verdiği yanıtta, “Türkiye'de 2002'den bu yana sağlanan siyasi istikrar ortamında uygulanan ekonomi politikaları ve reformları sonucunda, mali sistemin krizlere karşı dayanıklılığının arttığını” belirtti. Şimşek, tavizsiz uygulanan mali disiplinin, Türkiye'deki ekonomik mali istikrarın en önemli sigortası olduğunu ifade etti.


http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=21.07.2009&i=199872