Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem tazminatı tartışmaları alevlendi (21.07.09) PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2009

57. Hükümet döneminde, başlayan Kıdem tazminatı tartışmaları devam ediyor. Tazminatın kaldırılacağına yönelik iddialar Ankara'da karışıklık yarattı

Bülent Ecevit'in 7 yıl önce başbakan olduğu 57. Hükümet döneminde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, oluşturduğu ve sosyal tarafların da temsil edildiği 9 kişilik Bilim Kurulu'nca hazırlanan Kıdem Tazminatı Fonu Kanun Tasarısı Taslağı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin, kıdem tazminatının kaldırılacağına yönelik iddiaları gündeme getirdiği soru önergesine verdiği yazılı cevap, Ankara'da karışıklık yarattı. Çalışma Bakanlığı yetkilileri Yeni Şafak'a yaptıkları açıklamada, şu an mevcut bakanlardan konuya ilişkin herhangi bilgi istenilmesinin söz konusu olmadığını bildirdiler.

DİNÇER'İN İLK SINAVI


Sendikaların da kendi aralarında tartıştığı tasarının taslağı 57. Hükümet döneminde hazırlandı. O dönemden beri gelen her “hükümet” ve her “çalışma bakanı” bu tasarıyı kucağında bulurken, yeni Çalışma Bakan Ömer Dinçer'in ise ilk sınavının bu tasarı olacağı belirtiliyor.

TÜRK-İŞ ve DİSK TARTIŞMIYOR BİLE


Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu İstihdam Teknik Komitesi'nin (YOİKK) 27 Ocak 2009 tarihli toplantısında alınan karar doğrultusunda, teknik komitenin 2009 Yılı Eylem Planı'nın 1. maddesinin esnek çalışma ile kıdem tazminatını konu alan fıkralarıyla ilgili çalışma yapmak üzere Çalışma Genel Müdürlüğü başkanlığında bir alt komite oluşturuldu. Çalışma Bakanlığı, sosyal tarafları “kıdem tazminatı raporu taslağı” hakkında görüşmek üzere toplantıya çağırdı. Ancak, Türk-İş ve DİSK, “kıdem tazminatı konusunu tartışmaya açmayacakları” gerekçesiyle Çalışma Genel Müdürlüğü'ndeki toplantıya temsilci göndermedi. Komitenin kıdem tazminatı gündemli toplantısına işçi konfederasyonlarından yalnızca Hak-İş katıldı.

YENİ TASARI İLE NELER GELECEK?


Kıdem tazminatına ilişkin tartışmalar, özellikle iki düzenleme etrafında yürütülüyor. Birincisi, kıdem tazminatı hesabında 30 günlük ücret tutarının 15 güne indirilmesini, ikincisi de kıdem tazminatı için bir fon oluşturmak ve en az 10 yıllık çalışmış olanlara ödeme yapmak oluşturuyor. Her iki düzenleme çalışanların kıdem tazminatı haklarında kayıp endişesini taşıtıyor. Son 7 yıldır gündemde olan tasarıda çalışanların kazanılmış hakları güvence altına alınıyor. Tasarı da “Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte işyerlerinde çalışmakta olan ve kıdem tazminatına hak kazanmış işçilerin kıdem tazminatlarından doğrudan işverenler sorumlu olacak, yürürlükten sonraki süreler için Kıdem Tazminatı Fonu Kanunu hükümleri uygulanacaktır” maddesi ile kazanılmış haklar garanti altına alınıyor.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=21.07.2009&i=199874