Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Deloitte: Yatırımcıların umutları yükseliyor (22.07.09) PDF Yazdır e-Posta
22 Temmuz 2009

    Türkiye'deki yatırım iklimini ortaya koyan Deloitte Türkiye'nin geleneksel "Girişim Sermayesi Güven Araştırması"na göre girişimciler, önümüzdeki 6 aydan umutlu. Deloitte Türkiye'nin 2009 Yılı İkinci Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması'na katılan yatırımcıların yüzde 24'ü, yılın ikinci yarısında ekonomik ortamda iyileşme beklerken, kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 17'de kaldı. Bir önceki araştırmada iyileşme beklentisi yokken, kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 79'du.

    Deloitte Türkiye, Girişim Sermayesi Güven Araştırması'nın altıncısını yayımladı. Bir önceki araştırmadan bir hayli farklı sonuçlar veren araştırma, morallerin yerine gelmeye başladığını ortaya koydu.

    Deloitte araştırmasına yanıt veren yatırımcıların beklentilerinde, ekonomik ortamda belirgin bir iyileşme gözlenirken uzmanlar, önceki üç araştırmada bu yönde hiçbir olumlu beklentinin ifade edilmemiş olmasına dikkat çekti.

    Son araştırmada, yatırımcı firmaların sadece yüzde 12'si gelecek dönemde etkinliklerinin azalacağını kaydederken, bundan önceki araştırmada bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 63'ü buluyordu.

    Katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki 6 ayda işlem hacimlerini artırmayı planlarken, yüzde 35'iyse finansman olanaklarının kolaylaşmaya başladığını vurguladı. Dolayısıyla araştırmanın bulguları önceki dönemlerden farklı olarak ekonomide bir kıpırdanmaya işaret etti.
    
    Satın almaya devam
    Deloitte araştırmasında, girişim sermayesi yatırımcılarına, yılın ikinci yarısında kendilerini piyasada "alıcı" mı, yoksa "satıcı" mı olarak konumladıkları soruldu. Kendilerini alıcı olarak konumlayan şirketler, satıcılardan açık ara önde giderken, bu yöndeki hareketin kriz öncesi eğilimlere yakın sonuçlar verdiği görüldü. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 76'sı kendisini gelecek 6 ay için net alıcı olarak tanımlarken, net satıcı olarak tanımlayanların oranı yüzde 24 seviyesinde kaldı. Geçen yılın ikinci yarısındaysa net alıcıların oranı yüzde 92 iken net satıcıların oranı yüzde 8 olmuştu.

    "2009 İkinci Yarı Yıl Girişim Sermayesi Güven Araştırması"nı değerlendiren Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson, "Bu araştırma, son üç yılda fon yöneticilerinin yatırımlarına devam etme arzularını gösteriyor. Yatırımcılarla yaptığımız görüşmelerde hep aynı noktaların öne çıkarıldığını görüyoruz. Gelişen piyasa şartları doğrultusunda hareket eden bu şirketler, yatırım için sağlıklı kurum arayışlarını sürdürüyor. Daha da önemlisi Türkiye'nin orta ve uzun vadeli potansiyelinden hiç kuşku duymuyorlar" dedi.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=126447&KTG_KOD=480