Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kart affında kafalar karıştı (23.07.09) PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2009

    Kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyen tüketiciler, varlık yönetim şirketleri ve bankalardan gelen 'borcunu anaparada sabitleyelim, 12 ay taksit yapalım' seçeneğini duyunca, düzenlemeden yararlanmak istemiyor.
    
    Küresel krize karşı alınan en önemli tedbir paketlerinden birini oluşturan ve 7 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kredi kartı affında tüketicilerin kafası karıştı. Başvuru için birbuçuk aydan az zamanın kaldığı düzenlemeden yararlanmak için bankaların ya da varlık yönetim şirketlerinin kapısını çalan tüketiciler yasadan daha cazip tekliflerle karşı karşıya. Tahsilatı hızlandırmak ve somutlaştırmak isteyen varlık yönetim şirketleri ile bankalar tüketicilere "borcunu anaparada sabitleyelim, hiç faiz ödeme, 12 ay da taksit yapalım" seçeneğini sunuyor. Oysa yasa sadece, borcun müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda ilave bir faiz uygulaması öngörmüyor. Taksitli ödeme tercihinde ise borç 6 ay için 1.04, 12 ay için 1.08, 24 ay için 1.18, 36 ay içinse 1.26 katsayı ile çarpılıyor. Kredi kartı borçluları da düzenlemeden yararlanmak yerine, banka ya da varlık yönetim şirketiyle doğrudan anlaşmayı tercih ediyor.
    
    29 bin TL yerine 7 bin TL
    İzmit'te esnaflık yapan Turhan Dalgıç da bu cazip teklifle karşı karşıya kalanlardan ve borcu bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine satılan 300 bin kredi kartı sahibinden biri. Dalgıç'ın 2005 sonundan itibaren ödemekte zorlandığı ve faizlerle birlikte bugün itibariyle borcu 15.000 TL'ye çıkan iki kredi kartı bulunuyor. Dalgıç hakkında borçları için yasadan önce haciz işlemleri başlatılmış. Haciz işlemlerinin ardından varlık yönetim şirketi ile her iki bankaya olan borcu için masaya oturan Dalgıç, karşılaştığı teklif nedeniyle aftan yararlanmayı tercih etmemiş. Aftan yararlandığı taktirde 12 ay taksitle 25 bin 385 lira, 36 ay vade ile ise 29 bin 616 lira ödemek zorunda kalacak olan Dalgıç'ın borçları, bir an önce tahsilat yapmak isteyen varlık yönetim şirketi tarafından 7.000 TL olarak anaparada sabitlenmiş. Şimdi Dalgıç, 12 ay taksitle ayda 583 lira ödeme yaparak her iki kredi kartının borcundan kurtulmuş olacak.
    
    Zarar değil kâr ediyorlar
    Benzer uygulamayı bankaların da yaptığı belirten uzmanlar, 875 bin kart sahibinin 3.1 milyar lirayı bulan borçlarının yapılandırılmasını amaçlayan bu yasa çıkmadan önce de zaten çok cazip kampanyaların olduğunu hatırlatıyorlar. Banka ve varlık yönetim şirketlerinin yasa öncesinde de "Faizi silelim, anaparayı 12 taksitte öde" gibi yapılandırma kampanyaları düzenlediğini vurgulayan uzmanlar, benzer uygulamaların devam ettiğini belirtiyorlar. 875 bin borçludan 300 bin kişinin borcunun bankalar tarafından varlık yönetim şirketlerine çok ucuza satıldığını kaydeden uzmanlar, "Varlık yönetim şirketleri de tüketiciyi bulmuşken hemen tahsilata yönelmek istiyor. Sonuçta bankalardan çok iskontolu aldığı için her halükarda kâr da ediyor" değerlendirmesinde bulundular.

    Uzmanlar, banka ve varlık yönetim şirketlerinin sunduğu cazip seçenekler nedeniyle buşvuru süresi 7 Eylül'de son bulacak yasadan yararlanmak isteyen tüketici sayısının kısıtlı olduğunu ifade ediyorlar. Verilen bilgilere göre, kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki anapara ve faiz tutarına 31 Mayıs'a kadar geçen sürede de faiz uygulanması da tüketiciyi tereddütte bırakıyor. Bir de yine yasaya göre üst üste üç taksidin ödenememesi durumunda, yapılandırmanın hiç yapılmamış sayılması da tereddütleri artırıyor.
    
    Çok ucuza alıyorlar
    Alacağından umudunu kesen bankalar toplam 300 bin adet sorunlu kredi kartını varlık yönetim şirketlerine satmış durumda. Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil etmekten umudunu kestiği alacaklarını, bir ihale ile kendileri tahsil etmek üzere, düşük fiyattan satın alıyor. Örneğin bir banka 100 milyon liralık bir borcunu yüzde 94 iskonto ederek, 6 milyon liraya Varlık Yönetim şirketine satıyor. Bundan sonraki süreçte artık kişiler bu şirketlere borçlu hale geliyor. Eğer şirket satın aldığı 100 liralık borcun 50 lirasını tahsil ederse bu işten, (50-6) 44 TL kazanç sağlamış oluyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) kayıtlı olan Anadolu, Bebek, Girişim, LBT-RCT ve Standart Varlık Yönetimi olmak üzere toplam 5 adet varlık yönetimi şirketi bu alanda faaliyet gösteriyor.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=126510&KTG_KOD=411