Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tüketici bankalardan artık yaka silkiyor (30.07.09) PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2009

Düne kadar vatandaşın peşinden koşan bankalara şimdi yüksek faiz ve hak ihlali konusunda şikayet yağıyor. Tüketiciler Birliği raporuna göre yılın ilk altı ayında tüketiciler en çok bankalarla problem yaşadı

Tüketici bankalardan artık yaka silkiyor
Tüketiciler Birliği, 2009 yılı ilk altı ayı "Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı. Rapora göre tüketiciler en çok bankacılık sektöründen şikayetçi. Bankacılığı elektronik ve iletişim sektörleri takip ediyor. Tüketiciler en çok ayıplı mal ve ayıplı hizmetten şikayetçi. Raporu değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu "Bankalar hukuka aykırı uygulamalarına son vermeli ve kendilerini tüketiciye affettirmelidirler" dedi.

YÜZDE 23'ÜNÜ KAPATTI

Tüketiciler Birliği'nin 2009 yılının ilk altı ayında yapılan başvurular doğrultusunda hazırladığı 2009 Yılı İlk Yarıyılı Raporu'na göre, derneğe telefonla, internet üzerinden ve diğer yollarla toplam 3 bin 143 adet tüketici şikâyeti geldiğini açıklayan Ağaoğlu, yapılan şikayetleri sıraladıklarını söyledi. Şikayetlerin yüzde 18'i ise ayıplı hizmetler, yüzde 16'sı kredi kartlarına ilişkin. Tüketici başvurularının sektörlere göre dağılımı ise ana hatlarıyla şu şekilde: "En çok şikayet edilen sektör bankacılık. Başvuranların yüzde 23'ü bankacılık sektöründe muzdarip insanlar tarafından yapılmış. Yüzde 15'i ise elektronik ürünlerden dolayı sıkıntı yaşadığını belirtti. İletişim hizmetlerinden dolayı sıkıntı yaşayanlar ise başvuruda bulunanların yüzde 11'ini oluşturuyor."

BANKALARA HUKUK ÇAĞRISI


Rapora ilişkin düşüncelerini aktaran Aydın Ağaoğlu, şunları söyledi: "Tüketicilerin en çok şikâyet ettiği sektör bankacılık sektörüdür. tüketicinin en fazla kredi kartlarından şikâyetçi olması ülkemizdeki kredi kartı sorunun giderek büyüdüğünün göstergesidir. Onlarca yargı kararı ve binlerce hakem heyeti kararına rağmen bankaların kredi kartı aidatı almaya devam etmesi ve aşırı yüksek kart faiz oranlarını halen indirmeye yanaşmaması, bankaları tüketicilerin kara listesinde bir numaraya çıkarmıştır. Bundan sonra bankaların yapması gereken, tüketicinin tepkisini de göz önünde bulundurarak kredi kartı aidatı almaktan vazgeçmek ve kredi kartı faizlerini daha makul seviyelere çekmektir."

Kredi kartı aidatı için dava açtılar

Kredi kartı aidatının alınmaması için dava açtıklarını açıklayan Aydın Ağaoğlu şunları söyledi: "Bankaların tamamına karşı kart aidatının alınmamasına hükmedilmesi yolunda başvuruda bulunduk. Dava açtık. Mahkemenin vereceği karar Yargıtay'ca onanırsa kart aidat ortadan kalkacaktır. Şu anda kart aidatı ve hesap işletim ücreti adı altında 20-120 TL arasında tahsil edilen bedelleri iade almak için tüketiciler uğraşamamakta." Aydın Ağaoğlu, raporda en çok şikayet edilen firmalardan da bahsetti. Bu firmaların isimlerini açıklamış olmalarından dolayı davalarla karşılaşabileceklerini söyleyen Ağaoğlu, "Dava açsınlar beni içeri atarlarsa, sesimizi duyurmuş oluruz belki" şeklinde esprili bir karşılık verdi.

Avukatlar afta bile faiz bindiriyor

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, kredi kartı affından yararlanarak borçlarını yapılandıracak tüketicileri yüksek faiz uygulamaları konusunda uyardı. 9 Eylül tarihine kadar 874 bin kart borçlusunun 3 milyar TL tutarındaki borcunun düşük faizle yeniden yapılandırılacağını belirten Yılmaz, "Borçlarını yapılandırmak isteyen tüketicilerin mutlaka bankaya ya da banka avukatına yazılı başvuruda bulanması gerekmektedir. Bu başvuru neticesinde ise kanunla belirlenen faiz oranları ile taksitlendirme yapılmaktadır. Ancak tüketicilerimizin faiz hesaplamaları konusunda tedbirli olmalarını özellikle vurgulamak isterim. Çünkü banka avukatlarının vatandaşları yanlış bilgilendirdikleri ve yüksek faiz oranları ile taksitlendirme yaptıkları yönünde çokça şikayet alıyoruz. Örneğin 6 aylık yapılandırma için yüzde 1.04'lük faiz uygulanması gerekirken, banka avukatları vatandaşları yanlış bilgilendirerek yüzde 2.9 gibi yüksek faiz oranları ile taksitlendirme yapmaktadırlar" şeklinde konuştu. Öte yandan kredi kartı borçlusu affa yanaşmadı. Hükümetin, 31Mayıs itibarıyla temerrüde düşen kredi kartı borçlarını taksitle yeniden yapılandırılmasına yönelik kanunu çıkarmasının üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen, bankalara gelen af başvurusu yüzde 10'da kaldı.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=30.07.2009&i=201746