Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MB'den bankalara: İşlevinizi yapmıyorsunuz! (01.08.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Ağustos 2009

Kriz sürecinde reel sektörü ortada bırakan bankalara bir tepki de Merkez Bankası'ndan geldi. Banka, bankacılık sektörünün finansal aracılık işlevini tam olarak yerine getirmediği zamanlarda durgunluktan çıkışın yavaş olduğu tespitini yaptı

Yaşanan küresel krizde bankacılık sektörünün reel sektöre yönelik düşük faizli kredi mekanizmasını işletmemesine yönelik eleştirilere, Merkez Bankası da yaptığı bir tespitle katıldı. Banka, finansal sistemin finansal aracılık işlevini tam olarak yerine getirmediği zamanlarda durgunluktan çıkışın yavaş olduğu değerlendirmesini yaptı.

ETKİLER DİKKATLE İNCELENDİ


MB, önceki gün 2009 yılının üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Raporda, küresel ekonominin iç ve dış durumu hakkında genel değerlendirmelere yer verilirken, gelişmiş ülkelerdeki finansal piyasalarda başlayıp, ardından küresel sistemin tamamına yayılan krizin, ekonomik ve finansal istikrar üzerindeki etkilerinin incelendiğine dikkat çekildi.

2. DÜNYA SAVAŞI'NI GERİDE BIRKTI

Raporda, küresel ekonominin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en sert durgunluğun olduğunu ve henüz çıkamadığına işaret edilirken, bununla birlikte, küresel iktisadi faaliyete dair aşağı yönlü risklerin de henüz ortadan kalkmadığı tespiti yapıldı. Merkez Bankası'na bir süre önce de reel sektörden ciddi tepkiler geliyordu.

TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜK...


Merkez faizleri tek haneye çekse de, bunu görmemezlikten gelen bankalar, bununla da yetinmeyip kriz ortamında kredi vermiyor hatta verdiği krediyi dahi geri çağırıyordu. Bu durumu her kesim tepki gösterirken hükümet kanadı da sessiz kalmamştı.

Sermaye akışı da iyileşmedi

Raporda, küresel ticaretin ve sermaye akımlarının durağan seyri ve istihdam koşullarında henüz bir iyileşmenin gözlenmediği değerlendirmesine yer verildi. Kredi piyasalarındaki sorunların ise hafifleyerek de olsa sürdüğü belirtildi. Bu durumun ise iktisadi faaliyete dair endişelerin korunmasına neden olduğu kaydedildi. Son dönemde yayımlanan araştırmalarda finansal piyasalardaki sorunlarla eş zamanlı ortaya çıkan durgunlukların daha derin ve uzun süreli olduğu tespitine yer verilen raporda, “Finansal sistemin finansal aracılık işlevini tam olarak yerine getirmemesi, durgunluktan çıkışın daha yavaş ve kademeli olmasına yol açmaktadır” denildi.

İhracatçılar faiz mesajından memnun

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın, 'faiz indirim süreçlerinin devam edeceği' yönündeki mesajlarının, ihracat için olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Büyükekşi, bu mesajların Türkiye'nin ihracatı açısından önem arz ettiğini vurguladı. Büyükekşi, uzun süredir faizlerin düşmesi gerektiğinin üzerinde durduklarını belirterek, hem kurlar hem de yatırım ve istihdam açısından faizlerin düşmesinin son derece önemli olduğunu düşündüklerini kaydetti. Büyükekşi, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde ihracatta hedeflenen 104 milyar dolarda tutunabilmesi için rekabetçi bir kura ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/Default.aspx?t=01.08.2009&i=202119