Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kararname imzaya açıldı, turizmci ihracatçı sayılacak (01.08.09) PDF Yazdır e-Posta
01 Ağustos 2009

Turistik Otelciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın turizmcilerin ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığına ilişkin müjdeli bir haber verdiğini, bunu çok olumlu karşıladıklarını belirtti.

Bayındır, yaptığı yazılı açıklamada, 1982 yılında çıkarılan 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nun 13'üncü maddesinde, "Belgeli işletmelerden Bakanlar Kurulu'nca, her yıl belirlenen döviz miktarını sağlayanlar, ihracatçı sayılırlar'' hükmünün yer aldığını hatırlattı.

Yıllardır bu maddenin uygulamaya geçmesi için çeşitli platformlarda görüş ifade ettiklerini vurgulayan Bayındır, önceki gün akşam TUROB'un 38. yıl yaz gecesi buluşmasında, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan turizmcilerin ihracatçı sayılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığı yönündeki müjdeli haberi aldıklarını hatırlattı. Bayındır, şunları kaydetti: "Artık, yurtdışından döviz getiren turizm işletmeleri de, ihracatçılara sunulan imkânlardan yararlanacak. Yani, KDV iadesinin alınması, Eximbank kredilerinden yararlanma, yurtdışı fuarlarda ve yurtdışı ofislerin açılmasında belli oranda hibe desteğinin verilmesi gibi imkânlardan yararlanacağız. Turizm sektörünün yerinde ihracat yaptığı ve büyük döviz girdisi sağladığı açıktır. Bunun yanında sağladığı büyük katma değer ve istihdam da inkâr edilemez. Yurtdışından 1 milyon doların üzerinde döviz getiren yaklaşık 300 otel bu imkânlardan yararlanabilecek.''

Açıklamada, İremtur Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Ulubay'ın değerlendirmesine de yer verildi. Ulubay da "Döviz getiren işletme, alacağı KDV iadesini, devlete olan Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, SSK primi ödemeleri ile mahsup edebilecek. Yani, devletten alacağı ile devlete olan borcu arasında, karşılıklı bir mahsuplaşma olabilecek. Turizmciler söz konusu kararla daha rahat hareket etme imkânı bulacak.'' dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=875566&title=kararname-imzaya-acildi-turizmci-ihracatci-sayilacak