Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhbarcının ödülüne zam geldi. PDF Yazdır e-Posta
06 Ağustos 2009

Image

Maliye Bakanlığı, vergi ihbarcılarına verilen ödüle zam yaptı. İkramiye sisteminin değiştirilmesi için yapılan yasal hazırlıklara göre ikramiye ödülü denetim sonucunda belirlenen vergi ve cezasının yüzde 10'undan yüzde 15'ine çıkarılacak.

İkramiyenin üçte biri ihbar yapılmasının ardından başlatılan inceleme raporunun tamamlanmasından sonra, kalanı da tahsilatın bitmesinin ardından ödenecek. Maliye ayrıca ihbar sistemiyle ilgili ayrıntılı düzenlemelere de gidiyor.

Genel ifadeleri dikkate almayacak olan Maliye, incelemeler sırasında eğer şikâyete muhatap olan şirket veya şahısta başka bir konudan dolayı kaçak bulursa bunun için ikramiye ödenmeyecek.

Maliye, hem düşen vergi tahsilatını artırmak hem de kayıtdışı ekonomiyle mücadele için öncelikle ihbar ve şikâyetler için ödenen ikramiye sisteminde değişikliğe gidiyor. Bunun için mevcut ikramiye sistemini düzenleyen 1931 yılında çıkarılan 1990 sayılı yasa değiştirilecek. Mevcut kanunda, yüzde 10 olan ikramiye tutarının yüzde 15'e çıkarılması planlanıyor. Yapılacak değişikle ayrıca ikramiyenin hangi vergi ve cezalara ödeneceği net bir şekilde ortaya konulacak.

Belediyeler kapsam dışı

Buna göre 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na tabi olan vergilerle ilgili olarak verilen ihbar dilekçelerine ikramiye ödenecek. Ancak il özel idareleri ve belediyelere ait vergiler kapsam dışında kalıyor. İkramiye için vergi ziyaının (kaybının) ortaya çıkması ise şart. İkramiye tutarı, ihbarın konusu ile ilgili olarak bulunan matrah veya vergi farkı üzerinden belirlenen vergi ve buna bağlı vergi ziyaı cezasının yüzde 15'i oranında olacak. Üçte birlik kısmı rapor bağlandığında verilecek. Eğer dava açılırsa dava sonuçlanıncaya kadar beklenecek. Yani vergi ve cezanın tam olarak tahsil edilmesinden sonra ikramiyenin kalan kısmı ödenecek. Tahsilat eğer kısmi olarak yapılırsa, ihbar ikramiyesi de bu oranda olacak.

İkramiyenin ödenmesi için ihbarın detaylı yapılması gerekiyor. Genel ifadeler taşıyan, adı, soyadı ve imzası veya ikametgâh adresi bulunmayan veya yanlış isim ve adres bulunan, olayla ilgili yeterli bilgi veya belge ile desteklenmeyen ihbar dilekçeleri işleme konulmayacak. Yani sadece, "Şu şirket fiş vermedi" gibi bir ihbar ikramiye konusu olmayacak. İhbar konusu daha önce Gelir İdaresi tarafından saptanmışsa yani konuyla ilgili bir inceleme varsa yine ikramiye ödenmeyecek. İhbardan sonra ikramiyenin de ayrıca istenmesi gerekecek. Bu talebin inceleme sonuçlanıncaya kadar yapılması şart olacak.

İhbarlar tek hatta toplanıyor
İkramiye sistemi değişikliğinin yanı sıra ihbarlara ilişkin de sistem değişikliğine gidiliyor. Şimdiye kadar bir ilden Alo 189 arandığında aynı ilin Maliye görevlileri ile irtibat kuruluyordu. Bu da ihbarların tam olarak değerlendirilmemesi sonucunu doğuruyordu. Yetkililer, bundan sonra ihbarların 444.0.189'a yapılacağını, sistemin yazılımının tamamlandığında personel konusunda eksikliklerin tamamlanmaya çalışıldığını belirterek, sistemin yakında devreye gireceğini söylediler. İhbarların Ankara'da deneyimli personel tarafından değerlendirmeye alınacağını anlatan yetkililer, bu aşamadan sonra sektörlere göre de bir tasnif yapılacağını söylediler. Ancak kişi eğer ikramiye almak istiyorsa yazılı olarak belgeleriyle birlikte Maliye'ye başvurması gerekecek. Yetkililer böylece denetlenecek sektörlerin daha net bir biçimde ortaya konulacağını kaydettiler.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=127282

Metin Taş/Sezgin Özcan - Maliye ihbarcıya mı bel bağladı? (09.08.09)