Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Avrupa Yatırım Bankasından Türk İşletmelere Uygun Kredi PDF Yazdır e-Posta
06 Ağustos 2009


Avrupa Yatırım Bankası (AYB) tarafından, Türkiye'de imalat sanayi, turizm, lojistik sektörlerinde işletmelerin, ihracata ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik olarak yurtiçinde gerçekleştirecekleri yeni yatırım, tevsi ve modernizasyon projelerinin finansmanı için kredi açıldı.

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ile Türk Eximbank arasında imzalanan Kredi Anlaşması çerçevesinde, imalat sanayi, turizm ve lojistik sektörlerindeki işletmelerin, ihracata ve döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik olarak yurt içinde gerçekleştirecekleri yeni yatırım, tevsi ve modernizasyon projelerinin finansmanı amaçlanıyor.

Kredinin toplam tutarı 200 milyon Euro olmakla birlikte ABD Doları ve Euro olmak üzere iki ayrı para biriminden kullandırılması hedefleniyor. Bu krediden imalat sanayi, turizm ve lojistik sektörlerinde ihracat amaçlı veya döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunan ve AYB ile üzerinde mutabakata varıldığı şekilde KOBİ olarak tanımlanan, bilançosundaki net sabit aktifleri proje öncesinde 75 milyon Avro'yu aşmayan ve 500'den az çalışanı olan Türkiye'de yerleşik firmalar yararlanabilecek. Üçte birinden fazlası daha büyük bir şirkete ait olan KOBİ'ler "bağımsız olmayan KOBİ" olarak isimlendirilmekte ve söz konusu firmalara açılacak krediler istisnai olarak ele alınacak. Kredi kullanıcısı firmaların Türkiye Cumhuriyeti'nin ilgili mevzuatına uygun olarak tescil edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca firmaların kredi alındıktan sonraki dönem dahil borç/özkaynak oranının azami 85/15, borç ödeme gücü oranının ise asgari 1,1 olması gerekiyor.

Program, Eximbank Ülke Kredileri birimi tarafından yürütülüyor.

Kaynak: Türk Eximbank