Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'lere milyarlık 'kalkınma' desteği PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2009

Kalkınma ajanslarının sayısının 26'ya çıkarılması KOBİ'ler için de umut oldu. Yerel ölçekte erişilebilir, yenilikçi finansman araçlarına ulaşmak için KOBİ'lere destek olacak kalkınma ajanslarına 1 milyar TL'lik kaynak ayrılması bekleniyor.

Türkiye genelinde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bütün bölgelerde sosyo-ekonomik kalkınma girişimlerini başlatmak ve desteklemek, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak bölgelerin ulusal kalkınma ve rekabet gücüne katkılarını artırmak amacıyla ülke genelinde 16 kalkınma ajansının daha kuruluşu iki hafta önce tamamlanmıştı. Böylece daha önce kurulanlar dâhil kalkınma ajansı sayısı 26'ya çıkmıştı. Bu ajansların vereceği mali destekler kapsamında özellikle KOBİ'ler için yerel ölçekte erişilebilir, yenilikçi finansman araçlarını kullandırmayı hedeflediği belirtiliyor. Kalkınma ajansları için merkezi bütçeden her yıl belirli bir oranda kaynak ayrılıyor. Kurulan 16 yeni kalkınma ajansının hem 2009 hem de 2010 yılları için genel bütçeden katkı payı ayrılacak. Bunun yanında her ajans, kendi bölgesindeki sanayi ve ticaret odaları, belediyeler ve il özel idarelerinden de bütçe katkısı alacak. Bütün ajanslar, kurumsal gelişimlerini tamamlayıp, tam olarak faaliyete geçtiğinde ülke genelinde kullandırabileceği kaynağın büyüklüğünün 1 milyar liraya ulaşacağı hesaplanıyor.

Kalkınma ajanslarının kuruluş çalışmaları 2006 yılında çıkarılan kanunla başlatıldı. İzmir ve Çukurova kalkınma ajansları 2006 yılında faaliyete geçti ancak Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ndeki davalar nedeniyle faaliyetleri 1,5 yıla yakın bir süre askıya alındı. Davaların olumlu yönde sonuçlanmasının ardından, 2008 yılının ortalarından itibaren kalkınma ajanslarının kuruluş çalışmalarına yeniden hız verildi. GAP Eylem Planı'nın yeniden başlatılmasıyla birlikte 3 tanesi GAP bölgesinde olmak üzere 2009 yılı başında 8 ajans daha kuruldu. 2008 yılı sonunda hazırlanan ön bölgesel gelişme planları çerçevesinde İzmir Kalkınma Ajansı ve Adana, Mersin illerini içine alan Çukurova Kalkınma Ajansı da proje ilanına çıkarak desteklenecek proje başvurusu kabulüne başladı.
 
İZMİR’DE 93, ADANA'DA 50 PROJEYE DESTEK

Birkaç hafta önce sonuçlanan değerlendirme işlemleri sonucunda İzmir ve Çukurova kalkınma ajanslarının KOBİ'ler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler, diğer mahalli idareler, kooperatifler ve üniversiteler gibi çok farklı kesimlerden gelen toplam 1100 civarı proje arasından seçilen 260 projeye 46 milyon lira hibe kaynak kullandırması kararlaştırıldı.

İzmir Kalkınma Ajansı'na yapılan başvurular içinden 98 KOBİ'ye çeşitli miktarlarda destek sağlanacağı belirtildi. Desteklenen projeler arasında kapasite artırımı, yenileme gibi gibi yatırımların yanı sıra ponzalı el temizleme losyonu projesi, su pompalayan rüzgâr değirmeni geliştirme projesi, modern ekmek fabrikası, kişiye özel ayakkabı üretimi gibi yenilikçi projeler de bulunuyor. Çukurova Kalkınma Ajansı ise 50 KOBİ projesine mali destek sağlamayı kararlaştırdı. Desteklenecek projeler arasında süt soğutma merkezi kurma, solar otomasyon projesi, çevre dostu galvaniz daldırma tesisi gibi projeler bulunuyor. Projelere 20 ila 400 bin TL arasında destek veriliyor.
 
26 AJANS 54 BİN KİŞİYE İŞ YARATACAK

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, haziran ayında ilk desteklerin verilmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada proje maliyetlerinin yüzde 40'ına kadar hibe desteği verdiklerini söylemişti. İktisadi, sosyal ve kırsal destek projelerinin bütçesinin 16 milyon 673 bin TL olacağına dikkat çeken Parlak, proje sahiplerinin de vereceği katkıyla bölge içinde yatırım için harekete geçirilecek olan toplam kaynağın 41 milyon TL'ye çıkacağını kaydetmişti.

Parlak, sadece Çukurova bölgesinde 1.200 kişilik istihdam olanağı sağlanırken ajansların 26'sının birden faaliyete geçmesiyle bu rakamın 54 bin kişiye çıkacağını bildirmişti. Çukurova Kalkınma Ajansı'yla Halkbank arasında imzalanan protokol ile destek kazanan proje sahiplerine Halkbank, kalan kısım için uygun koşullarda kredi kullandırmıştı.

KALKINMA AJANSLARIYLA NE AMAÇLANIYOR

  • Yenilikçi iş ve girişim modellerinin ortaya çıkışını teşvik etmek.
  • Kalkınma ve rekabet gücü konusunda toplumsal farkındalığı artırmak.
  • Yerel ölçekte işbirliği ve ortaklık anlayışını geliştirmek.
  • Bölgesel kalkınma potansiyelleri ile yeni kaynak ve imkânları ortaya çıkarmak.
  • KOBİ'ler için yerel ölçekte erişilebilir, yenilikçi finansman araçları kullanımı.
  • Yerel potansiyellere uygun nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve İK'nın geliştirilmesi.
  • Kurumların proje hazırlama ve yönetme yeteneklerinin üst düzeye çıkarılması.
  • Bölgede çok sayıda ve nitelikli projeden oluşan proje havuzlarının oluşturulması.
  • Bölgenin potansiyel ve imkanlarının yurt içi ve yurt dışında en iyi şekilde tanıtılması.
  • Kamu, özel kesim ve mahalli idareleri karar alma süreçlerinde bir araya getirerek diyalogu geliştirmek.
     
    KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGELERİ
    (büyük harfli il ajansın merkezidir)

     
    1- İSTANBUL
    2- Edirne, Kırklareli, TEKİRDAĞ
    3- BALIKESİR, Çanakkale
    4- İZMİR
    5- Aydın, DENİZLİ, Muğla
    6- Afyon, KÜTAHYA, Manisa, Uşak
    7- Bilecik, BURSA, Eskişehir
    8- Bolu, Düzce, KOCAELİ, Sakarya, Yalova
    9- ANKARA
    10-Karaman, KONYA
    11-Antalya, Burdur, ISPARTA
    12-ADANA, Mersin
    13-HATAY, Kahramanmaraş, Osmaniye
    14-Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, NEVŞEHİR
    15-KAYSERİ, Sivas, Yozgat
    16-Bartın, Karabük, ZONGULDAK
    17-Çankırı, KASTAMONU, Sinop
    18-Amasya, Çorum, SAMSUN, Tokat
    19-Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, TRABZON
    20-Bayburt, Erzincan, ERZURUM
    21-Ağrı, Ardahan, Iğdır, KARS
    22-Bingöl, Elazığ, MALATYA, Tunceli
    23-Bitlis, Hakkari, Muş, VAN
    24-Adıyaman, GAZİANTEP, Kilis
    25-DİYARBAKIR, Şanlıurfa
    26-Batman, MARDİN, Şırnak, Siirt

Referans