Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Çifte vergiyi tekrar hayata geçiren Merkel, yatırımın önünü kesiyor (16.08.09) PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2009

Çifte vergilendirmeyi engelleyen anlaşmanın sona ermesinin ardından Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı Türkiye'den mülkiyet alma, işyerine sahip olma, bankada para bulundurma, kira veya emeklilik geliri elde etmeleri durumunda bu gelirlerini Almanya'da da vergilendirmek mecburiyetinde kalacak.

Bu durum, Alman vatandaşlığına geçmiş Türkiye'de yaşayanları da mağdur edecek. Türkiye'de yaşayan Alman vatandaşları da Almanya'daki gelirleri için Türkiye'de vergi ödemek zorunda kalacak. Vatandaşlar, çifte vergilendirmeye dönüşün iki ülkede de yatırımları olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor.

Karara tepki gösteren 34 yaşındaki perakendeci Emine Civelik, "Bence Almanya böyle yaparak yatırımı önlüyor. Bu kararla hatta yatırımın önünü her iki ülke adına kesiyor. Ben Alman vatandaşıyım. Bu karar beni bağlasa iki ülkeden de arsa, ev almam." dedi. 25 yaşındaki eczacı yardımcısı Pınar Kar ise, "Aldığım bir şeyin niçin iki defa vergisini ödeyeyim? Bunu bana açıklasınlar?" diye soran Kar, ileride ev almayı düşündüğünü, ancak çifte vergilendirme uygulanması halinde kesinlikle böyle bir yatırım yapmayacağını açıkladı. Kar, "Büyüklerimiz, özellikle Almanya'ya gelen birinci kuşak Türkiye'de yatırım yaptı. Şimdiki kuşak ise Almanya'da yapıyor. Bütün bu uygulamalar yatırımın önünü kesecektir. Zaten kriz var. Politikacılar bundan bile ders almıyorlar." şeklinde konuştu.

Almanya Vergi Dairesi Basın Sözcüsü Oliver Heyder-Rentsch ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yaptığı anlaşmaların modernize edilmesi gerektiği görüşünde. Heyder-Rentsch, "Çifte vergilendirme anlaşması 2010 yılı sonunda sona eriyor. Bu zaman zarfında Türkiye ile yeni bir anlaşma yapılabilir. Ancak şu an müzakere tarihi belirlenmedi." açıklamasında bulundu. Heyder-Rentsch, ekonomik şartların değiştiği için anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiği kararına vardıklarını kaydetti. Çifte vergilendirmeden muafiyet anlaşmasının iptalinin daha erkene alınmamasında ise Alman firmalarının çıkarları rol oynuyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=881002&title=cifte-vergiyi-tekrar-hayata-geciren-merkel-yatirimin-onunu-kesiyor