Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Almanya emekli gurbetçilerden vergi almaya hazırlanıyor, Maliye karşı atakta PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2009

Image

Almanya'nın çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasını tek taraflı olarak feshetme kararı Türkiye'yi harekete geçirdi. Maliye, gurbetçinin mağdur olmasını engellemek amacıyla, 1 Ocak 2011'de dolacak sürenin uzatılması için çalışma başlattı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir heyet, önümüzdeki ay Almanya'ya giderek çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının 2011'den sonra da devam etmesi konusunda girişimde bulunacak. Görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirten Maliye kaynakları, "Eğer büyük bir sıkıntı olsaydı bu durum için bir buçuk yıl öncesinden açıklama yapılması gereği hissedilmezdi. Önümüzdeki yılın ortasında fesih kararını açıklayıp müzakere kapısını kapatabilirlerdi. Ancak gelinen nokta itibarıyla görüşme kapısı hâlâ açık." dedi.

İki ülke arasında 16 Nisan 1985'te imzalanan gelir ve servet üzerinden alınan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması 21 Temmuz'da Almanya tarafından tek taraflı olarak feshedilmişti. Anlaşmanın sona ermesi, en çok bu ülkede emekli olan ancak Türkiye'de yaşayan vatandaşları ilgilendiriyor. Görüşme trafiğinin olumsuz sonuçlanması halinde bu kişilerin 1 Ocak 2011'den sonra maaşından kesinti yapılacak. Ayrıca, yeni dönemde 3,5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'da kazanç elde edip Türkiye'de yaşayanlar iki kez vergi ödemek zorunda kalacak.

 

 

Berlin, karara gerekçe olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin değişmesini gösterirken, konuya ilişkin olarak Gelir İdaresi'nden yapılan açıklamada ise Almanya'nın 1985'te imzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti İle Federal Almanya Cumhuriyeti Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nı, bu anlaşmanın yenilenmesi ile ilgili müzakere süreci devam ederken, 21 Temmuz 2009'da feshettiğinin Türkiye'yi bildirildiği kaydedildi. Fesih işleminin 1 Ocak 2011 tarihinden sonraki vergilendirme dönemleri için geçerli olmakla birlikte, söz konusu anlaşmanın 2009 ve 2010 yılları vergilendirme dönemlerinde uygulanmasına devam edileceği kaydedildi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=881001&title=almanya-emekli-gurbetcilerden-vergi-almaya-hazirlaniyor-maliye-karsi-atakta