Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gurbetçinin parasını Türkiye'ye çekmek için patronlar devrede (18.08.09) PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2009

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, "İşadamlarımızın sadece İsviçre'de 60 milyar doları var.

Bu paraların Varlık Barışı ile yurda getirilmemesi mazur görülemez." sözleri ile dikkat çektiği yurtdışındaki kaynakları Türkiye'ye çekmek için ikinci adım atılıyor. Eylül sonuna kadar uzatılan Varlık Barışı'nda 20 milyar TL'nin üzerinde bir tutara ulaşmayı hedefleyen Maliye Bakanlığı, bu kez iş dünyası ile ortak hareket edecek. Bu çerçevede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) gibi kuruluşlar başta gurbetçilerin yoğun olarak yaşadığı ülkeler olmak üzere Avrupa'da tanıtım toplantılarına üst düzeyde temsilci gönderecek. Toplantılarda gurbetçilere, 'Vergi düşük; tasarruflarınızı Türkiye'ye aktarmak için fırsatı kaçırmayın' mesajı verilecek.

Avrupa'daki tanıtım atağının eylül başında başlaması hedefleniyor. Mali müşavirlerin çatı kuruluşu TÜRMOB da ülke genelinde üyelerine yönelik bilgilendirme seminerleri düzenleyecek. Ticaret ve sanayi odaları, Varlık Barışı'nın daha iyi anlatılabilmesi için bir dizi etkinlik planlıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, para, döviz, altın ve menkul kıymet gibi varlıkların daha düşük bir vergiyle ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan düzenleme için 10 bin afiş ve binlerce broşür bastırdı. Yurdun dört bir yanına asılacak afişler aracılığıyla kişi ve kuruluşlar, uygulamadan faydalanmaya davet edilecek. Yurtiçi varlıklar için ilk uygulamadaki gibi yüzde 5, yurtdışı varlıklar için de yüzde 2 oranında vergi ödenecek. 2. Varlık Barışı'ndan, ilk uygulamadan farklı olarak Katma Değer Vergisi'nden doğan tarhiyatlar (matrah farkları) da yararlanabilecek. Varlık Barışı'nda son ödeme süresi 30 Eylül olarak belirlenmesine rağmen Bakanlar Kurulu, başvuru ve bildirim süresini 3 ay daha uzatmaya yetkili. 2. Varlık Barışı uygulamasının 10 Temmuz'da başlaması ve başvuru döneminin yaz tatiline denk gelmesi sebebiyle eylül sonunda sona erecek sürenin uzatılması üzerinde duruluyor. Tatil dönemi olduğu için şimdiye kadar başvuru gelmediğine dikkat çeken Maliye kaynakları, düzenlemeden birikim sahibine yıl sonuna kadar barıştan yararlanabilme imkânı sağlanabileceğini kaydediyor.

Kasım 2008'de yasalaşan Varlık Barışı'nda beyan edilen miktarın getirilmesi için tedbir alındı. İkinci bir Ali Türkan örneği yaşanmaması için 'peşin vergi' uygulamasına geçti. Buna göre parasını Maliye'ye bildirerek Varlık Barışı'ndan yararlanmak isteyenler, öncelikle vergisini ödemek zorunda kalacak. Türkan, 5,2 milyar TL'lik beyanda bulunmasına rağmen söz konusu tutarı getirmemişti.

Varlık Barışı neler getiriyor?
SON beyan süresi 30 Eylül 2009.
19 Haziran'a kadar başlayan incelemeler kapsam dışı olacak.
BEYAN edilen vergiye ilişkin ödeme şartı getirildi.
BİR ay içerisinde beyan ettiği miktarı getirene mahsup imkânı.
KDV vergi farkına ilişkin rakam matrah farkına çevrilebiliyor.
YURTDIŞI beyandan yüzde 2, yurtiçinden yüzde 5 vergi alınacak.
BEYAN edilen rakamın vergisi peşin tahsil edilecek.
BEYAN ettiği parayı getirmeyene taksit kolaylığı yok.
KAYIT dışı birikim kayıt altına alınıyor.
BEYANDA bulunan, vergi inceleme riskinden kurtulacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=881687&title=gurbetcinin-parasini-turkiyeye-cekmek-icin-patronlar-devrede