Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Orta boy şirketler iç kontrolden sınıfta kaldı (19.08.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2009

    Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği, PwC ile işbirliğiyle kurumsal yönetim ilkelerine uygunluk açısından üç farklı kategorideki 9 şirketi check-up'tan geçirdi. Şirketlerin yetersizlikleri ise iç kontrol, raporlama, bütçeleme gibi konularda tespit edildi.
    
    Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD), uluslararası bağımsız denetim şirketi Pricewaterhouse Coopers (PwC) ile işbirliğiyle 9 halka açık olmayan şirketi Türk Ticaret Kanunu (TTK) tasarısı ve kurumsal yönetim ilkelerine uygunluk açısından "check-up"tan geçirdi. Genellikle aile şirketi olarak öne çıkan şirketlerde en önemli eksiklik ise iyi bir iç kontrol sistemlerinin bulunmaması olarak tespit edildi.

    Check-up'tan geçmek isteyen ve TKYD'ye başvuran büyük, orta ve küçük olmak üzere 3 farklı kategorideki şirket, PwC Türkiye yetkililerinin sorduğu 120 soruya yanıt vererek, bu yıl yasalaşması beklenen TTK tasarısı ve kurumsal yönetime uygunluk konusunda kendilerini değerlendirme ve bu konudaki eksiklerini görme olanağını yakaladı. Eylül-ekim 2009'da halka açık olmayan şirketlere yönelik kurumsal yönetim ilkeleri ile ilgili bir rehber yayımlanacak. Ayrıca, check-up'tan geçen 9 şirketteki sonuçlar, TKYD'nin hazırlayacağı ve Haziran 2010'da yayımlanması planlanan "vaka" kitabında yer alıp, kamuoyu ile paylaşılacak. Halka açık şirketler de talep ettikleri takdirde önümüzdeki dönemde check-up'tan geçebilecek.
    
    12 şirkete çıkacak
    TKYD Koordinatörü Güray Karacar, öncelikle TKYD üyesi olan farklı il ve kategorilerde şirketleri değerlendirmeye çaba gösterdiklerini söyledi. Önümüzdeki aylarda da check-up'tan geçecek şirket sayısının artacağını belirten Karacar, 2010 ortasına kadar 12 şirketi aşmayı düşünmediklerini ancak gelecek yıllarda daha fazla şirkete ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

    Check-up'tan geçen şirketlerin genellikle aile şirketleri olduğunun altını çizen TKYD Yönetim Kurulu Üyesi ve Cerebra Bağımsız Denetim ve SMMM AŞ ortağı Fikret Sebilcioğlu, "Çıkan sonuçların şirketler tarafından sindirilmesi ve kurumsallaşmak için iyileştirici önlemlerin alınması önemli" dedi. TKYD'nin TTK tasarısını da çok önemsediğini belirten Sebilcioğlu, kanunun temelinde de kurumsal yönetim ilkelerinin yattığını söyledi.

    TTK check-up'ı gerçekleştiren ekipte yer alan PwC ortağı Gökhan Yüksel ise check-up'tan geçen orta ölçekli şirketlerdeki eksik noktaları şu şekilde sıraladı: "Bu şirketler büyümenin getirmiş olduğu sıkıntıları yaşıyor. İyi bir iç kontrol sistemleri yok. İyi bir raporlama ve bütçeleme sistemleri yok. İş süreçleri ve bilgi işlem sistemleri yetersiz. Birçok şirket bağımsız denetim hizmeti almıyor. Uluslararası finansal raporlama standartlarını uygulayan şirket az." Kurumsal yönetim ilkeleri konusunda küçük ölçekli şirket durumundayken yeterli hazırlığı yapmamanın şirket orta ölçekli hale geldiğinde sorunu büyüttüğünü belirten Yüksel, "Küçük ölçekli şirketlerin 'Ben küçüğüm; ilkeler bana büyük gelir' dememeleri gerekli" dedi. Yapılan çalışmalara farklı departmanlardan şirket yöneticilerinin katıldığını belirten PwC Müdürü Bora Akgüngör de check-up sonuçlarının kurumsal yönetim ilkeleri açısından her şirketin iyileştirilmesi gereken yönlerini gösterdiğini söyledi.
      
    KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE
    TKYD'nin kurumsal yönetim ilkelerinin Anadolu'da benimsenmesi için Anadolu'daki şirketlere eğitim programları da sürüyor. Son olarak haziran ayında Denizli'deki şirketlerin üst düzey yönetici ve yönetim kurulu üyelerine eğitim verildi. Bu yıl Gaziantep, İzmir, 2010 başında ise Ankara kurumsal yönetim programı dahilinde ziyaret edilecek iller olarak sıralanıyor. Kurumsal yönetim, (corporate governance) şirketlerin yönetim ve denetiminin "adillik", "şeffaflık", "hesap verilebilirlik" ve "açıklık" ilkeleri tarafından yapılmasını amaçlayan ve bununla ilgili araçları oluşturan bir sistem. Yaşanılan finansal krizler ve şirket skandalları sonucu özellikle 2000'li yıllarda önem kazanan kurumsal yönetim, şirketlerin performansında yönetim ve denetim mekanizmalarına büyük önem atfeden, şirketlerin azınlık ortakları ile pay ve menfaat sahipleri arasındaki ilişkilerini yeniden düzenleyen ve işletmelerin daha şeffaf, hesap verebilir hale gelmesini sağlayan ilkeler bütününden oluşuyor.
    
    CHECK-UP YAPILAN ŞİRKETLER
    1) Yıldız Holding
    2) Aldesa Otogaz Sistemleri ve Metal Dövme Par. San.
    3) Farmakim İlaç Kimya
    4) Mega Medikal
    5) Gantek Teknoloji Bilişim Çözümleri
    6) İnoksan
    7) Simternet İletişim Sistemleri
    8) Vardarlar Tekstil Sanayi
    9) Promat Basım Yayın San

    
    HANGİ SIKINTILAR TESPİT EDİLDİ
    * İyi bir iç kontrol sistemleri yok
    * İyi bir raporlama ve bütçeleme sistemleri yok
    * İş süreçleri ve bilgi işlem sistemleri yetersiz
    * Birçok şirket bağımsız denetim hizmeti almıyor
    * "Uluslararası Finansal Raporlama Standartları"nı uygulayan şirket az.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=127938&KTG_KOD=480