Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Varlık barışı için ayrıntılı broşür (19.08.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2009

    Maliye, bu sefer varlık barışında daha çok paranın bildirilmesi için çeşitli yollar deniyor. Önce tek sayfalık Türkçe-İngilizce broşür çıkartan Maliye, şimdi de daha detaylı, içinde örneklerin de yer aldığı "teknik sorulara cevap niteliğinde" bir broşür hazırladı. Ücretsiz olarak isteyenlere verilecek olan broşürde parasını hem yurtiçinden hem de yurtdışından getirenlerin ne tür yollar izleyeceği anlatılıyor.
    Yurtdışından getirilecek altın, dövizlerin bankalara bildirilebileceğinin belirtildiği broşürde, taşınmazlar için de nasıl bir yol izleneceği anlatıldı. Altın ve dövizde sadece banka-aracı kuruma bildirim yeterli olurken taşınmazda bunun yurtdışında olduğunu gösteren belgenin ibraz edilmesi gerekecek. Yurtiçinden yapılacak bildirimler ise ancak vergi dairesine olacak. Gelir ve Kurumlar Vergisi'ni elektronik beyanname ile yapanlar varlık barışı ile ilgili beyanlarını da elektronik beyanname ile yapacaklar.
    
    Taşınmazlar için belge
    Banka, aracı kurum ya da vergi dairelerine verilmesi planlanan broşürde, para, döviz, altın, menkul kıymet ve varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazların kapsama girdiği belirtildi. Taşınmazlar ise "arazi, tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar, kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler" olarak sıralandı. Banka veya aracı kuruma başvurmak isteyenler belirlenen formlarla bildirim yapabilecekler. Ancak banka veya aracı kuruma bildirim yapılması halinde ayrıca vergi dairelerine bildirim yapılmayacak. Başvuru esnasında banka veya aracı kurumlar tarafından herhangi bir belge istenmeyecek, sadece taşınmazlarla ilgili olarak belge ibraz edilecek. Yurtdışından vergi dairelerine başvuru yapmak isteyenler için Ankara'da Başkent, İstanbul'da Beyoğlu, İzmir'de de Konak Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkili kılındı.

    Kanundan yararlanmak isteyenler bildirim yaptıktan sonra tarhiyatı yapılan yüzde 2'lik vergiyi izleyen ayın sonuna kadar ödeyecekler. Bildirdikleri varlıkları ise beyan tarihinden itibaren bir ay içinde açtıkları hesaplara transfer etmeleri gerekiyor. Türkiye'de varlık barışından yararlanmak isteyenler ise sahip oldukları varlıkları sadece vergi dairelerine bildirebilecekler. Vergi dairelerine beyan edilen varlıklar üzerinden yüzde 5 vergi ödenecek. Yine vergi yurtdışı varlıkların getirilmesinde olduğu gibi izleyen ayın sonuna kadar ödenecek.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=127940&KTG_KOD=480