Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'ler vergi teşviki için 3 yıl işçi atamayacak (19.08.09) PDF Yazdır e-Posta
19 Ağustos 2009

    KOBİ'lerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşmeleri halinde, birleşmeden doğan kazançlarının Kurumlar Vergisi'nden istisna tutulması düzenlemesinden yararlanmak için 6 şart aranacak. Maliye'nin konuyu düzenlediği uygulama tebliğine göre bu şartlar arasında; birleşilen KOBİ'nin bir bütün olarak devralınması, birleşmeye konu varlıkların tamamının sermayeye eklenmesi, birleşilen kurumun, birleşen kurumun tüm vergi borçlarını üstlenmesi, birleşme sonrası 3 yıl süreyle yeni şirkette istihdam kaybı olmaması bulunuyor.

    KOBİ'lerin teşviklerden yararlanabilmesine ilişkin şartların nasıl yerine getirileceğinin örneklerle anlatıldığı tebliğe göre, istihdam şartının 3 yıllık süre içinde herhangi bir ayda sağlanamaması halinde, birleşmeden dolayı istisna ve indirimli oran uygulamasından yararlanılabilmesi mümkün olmayacak. İzleyen aylarda istihdam şartı yeniden sağlansa dahi söz konusu teşvikten yararlanılamayacak.
    
    Bu yıl kurulan işletme uygulama dışı
    KOBİ'lerin birleşmesini özendirmek için yapılan düzenlemeye göre, bu KOBİ'lerin 3 hesap döneminde elde ettikleri kazançları için yüzde 75'e kadar indirimli Kurumlar Vergisi uygulanacak. Tebliğde, uygulama kapsamına giren KOBİ'lerin Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde kurulan, 10 ila 250 işçi çalıştıran, yıllık net satışlar toplamı 25 milyon lirayı geçmeyen veya aktif toplamı 25 milyon liradan az olan ticari işletmeler olduğu belirtildi. Bu tanım çerçevesinde 2008 Aralık ayına ilişkin olarak verilen sigorta bildirgesine göre, 10'dan az veya 250'den fazla işçi çalıştıran işletmeler KOBİ sayılmayacak. Bir işletmenin, 2008 hesap döneminin sonu itibariyle yıllık net satışlar veya net aktif toplamı 25 milyon liradan fazla olması halinde de yine KOBİ kapsamında değerlendirilmeyecek. 1 Ocak 2009 tarihinden sonra kurulan işletmeler de bu madde kapsamında KOBİ olarak görülmeyecek.

    Tebliğe göre KOBİ tanımı kapsamındaki işletmelerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar yaptıkları birleşmelerde, birleşme işlemlerinden doğan kazançlar Kurumlar Vergisi'nden istisna edilecek. KOBİ birleşmelerinde, "birleşme nedeniyle infisah eden kurumun, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde elde ettiği kazançlar" ile "birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde elde ettiği kazançlar" için indirimli Kurumlar Vergisi uygulanacak.
    
    
    TEŞVİK İÇİN SAĞLANMASI GEREKEN 6 ŞART
    
    1- Birleşilen kurum tarafından münfesih kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerinin rayiç bedelle, diğer kıymetlerinin ise Vergi Usul Kanunu'nun değerleme hükümlerine göre değerlemek suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançosuna kaydedilmesi.

    2- Birleşmeden doğan kazançların tamamının birleşme tarihi itibariyle birleşilen şirketin sermayesine eklenmesi.

    3- Birleşilen kurumun, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini; münfesih kurumun, birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesi'nde ilan edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde birleşme nedeniyle vereceği Kurumlar Vergisi beyannamesine ekli bir taahhütnameyle taahhüt etmesi.

    4- Birleşilen kurumun, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini, münfesih kurumun birleşme nedeniyle vereceği Kurumlar Vergisi beyannamesine ekli bir taahhütnameyle taahhüt etmesi.

    5- Birleşme sonrasında 3 yıl süreyle aylık ortalama bazda birleşilen kurum ile münfesih kurum tarafından 1 Nisan 2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlanması.

    6-  Birleşilen kurumun daha sonraki tarihlerde birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi işlemlerine tabi tutulmaması.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=127941&KTG_KOD=157